Σε δύσκολη θέση έφεραν τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι Ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, να αποσύρει τα τουρκικά πλοία και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, όπως λέει η ΕΕ και η Γερμανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το ethnos, από την αρχή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Ντ. Μακάλιστερ, ενημέρωσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, ενόψει της συζήτησης και ψηφίσματος για την ανατολική Μεσόγειο στην ερχόμενη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Τσαβούσογλου μιλούσε με τηλεδιάσκεψη από τη Σενεγάλη και η πρώτη ένταση στην κουβέντα παρουσιάστηκε, όταν ένας Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής ζήτησε να μην παρουσιάζεται το γραφιστικό του στις οθόνες της αίθουσας. Ήταν μια σημαία τουρκική “αναμεμειγμένη” με μια ευρωπαϊκή -η τουρκική φαίνεται ότι κυριαρχούσε. Και ο Ρ. Μπουτικόφερ ζήτησε να μην εμφανιστεί ξανά. Τη θέση υιοθέτησε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ντέιβιντ Μακάλιστερ που είπε “όχι χάρτες, όχι σημαίες”. Αυτό -φυσικά- ενόχλησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος δήλωσε “πολύ απογοητευμένος” στη δευτερολογία του.
Click4more: Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για διάλογο – Η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία για τα θαλάσσια σύνορα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Είμαστε έτοιμοι για περιεκτικό διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ για το μέλλον των διμερών σχέσεων. Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να γίνουν ευκαιρία για συνεργασία”, επανέλαβε πολλές φορές. Στη συνέχεια, έκανε λόγο για μονομερείς γεωτρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και και κατέγραψε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των εσόδων από τις γεωτρήσεις, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία περίμενε 7 χρόνια, ως το 2018 για να δράσει σε σχέση με τις γεωτρήσεις.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα και οι ελληνοκύπριοι “αποκλείουν την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή” και επανέλαβε τα επιχειρήματά του ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.
Τον… στρίμωξαν οι ευρωβουλευτές
Από την Ελλάδα ήταν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης. “Η επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη, η συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, το απαράδεκτο τουρκολυβικό σύμφωνο, η αμφισβήτηση των συνόρων σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ και οι έρευνες του Oruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δείχνουν κλιμάκωση της επιθετικότητας του τουρκικού κράτους”, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. “Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θέτει το ζήτημα της μη αλλαγής των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν”, είπε.
“Λέτε ότι είστε υπέρ των Συνθηκών. Τότε γιατί η Τουρκία δεν υπέγραψε τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είσαστε επικριτικός με την Ελλάδα που υπέγραψε συμφωνία με την Αίγυπτο, αλλά εσείς είχατε νωρίτερα υπογράψει με τη Λιβύη. Ποια από τις δύο είναι σύμφωνη με το διεθνές Δίκαιο; Είσαστε επικριτικός με την ΕΕ για την μονομέρειά της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τι περιμένετε αν ως υπό ένταξη χώρα απομακρύνεστε από ΕΕ;”, είπε ο Τ. Πίκουλα από τους Σοσιαλιστές της Κροατίας.
“Είμαστε σε αλληλεγγύη και κατά οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας”, είπε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής από τους Πρασίνους Σέργκει Λαγκοντίνσκι. “Κάθε μονομερή ενέργεια, την εκλαμβάνουμε ως και είμαστε αλληλέγγυοι σε Ελλάδα και Κύπρο”, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα για την ύπαρξη ενός παραθύρου συνεννόησης. “Τι κάνετε τώρα για αν αποφύγετε την κλιμάκωση;”, ρώτησε ευθέως τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
“Οι δηλώσεις σας φαίνονται λογικές, αλλά δεν συνάδουν με το αποτέλεσμα. Τη γεωγραφική κατάσταση δεν τη συζητούμε, δενε είναι θέμα δίκαου και μη, είναι θέμα διεθνούς Δικαίου και τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα”, τόνισε ο Μιχέλ Γκάλο από το ΕΛΚ. “Σας καλούμε να σταματήσουμε την προκλητική συμπεριφορά. Ο Ελληνας υπουργός είπε ότι η Ελλάδα προτίθεται να πάει στη Χάγη για το θέμα της ΑΟΖ. Εσείς;”.
“Είπατε ότι είσαστε υπέρ του διαλόγου, αλλά τι σήματα στέλνετε στην ΕΕ γι αυτό;”, διερωτήθηκε η Τίνα Στρικ από τους Πρασίνους.
“Προβαίνετε σε αδικαιολόγητη επίδειξη στρατιωτικών δυνάμεων. Απομακρύνεστε από την ΕΕ. Τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά σύνορα και επηρεάζουν όλους μας. Πάρτε τα πλοία σας από τα νερά που αμφισβητείτε και ελάτε στο τραπέζι της συζήτησης”, του είπε ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Ισπανός Σοσιαλιστής Σάντσεθ Αμόρ.