Κόσμος

Οι φαρμακοποιοί της Βρετανίας αναλαμβάνουν δράση: Στα χέρια τους 7 θεραπείες συνηθισμένων παθήσεων

Στα χέρια των φαρμακοποιών της Βρετανίας βρίσκονται από την Τετάρτη (7.2.2024) οι θεραπείες εφτά συνηθισμένων παθήσεων, καθώς ασθένειες όπως πονόλαιμος, ο έρπης ζωστήρας και η ωτίτιδα θα αντιμετωπίζονται πλέον από φαρμακοποιούς και όχι από γιατρούς.

Από χθες λοιπόν οι Άγγλοι ασθενείς δεν θα χρειάζεται να επισκεφθούν γιατρό και θα αφήνονται στην θεραπευτική φροντίδα των φαρμακοποιών της Βρετανίας.

Με τον νέο νόμο στην Αγγλία χιλιάδες φαρμακοποιοί θα μπορούν να κάνουν διάγνωση και να δίνουν θεραπεία για 7 ασθένειες όπως είναι η ιγμορίτιδα, ο πονόλαιμος, ο πόνος στο αυτί, τα τσιμπήματα εντόμων, το μολυσματικό κηρίο, ο έρπης ζωστήρας και σε ορισμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος σε γυναίκες κάτω των 65 ετών.

Να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να δίνουν θεραπείες για τις παραπάνω ασθένειες χωρίς να απαιτείται συνταγογράφηση από γιατρό.

Το Βρετανικό ΕΣΥ, γνωστό ως NHS, ανακοίνωσε πως περισσότερα από 9 στα 10 ιδιωτικά φαρμακεία στην Αγγλία θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του προγράμματος Pharmacy First. Τα Φαρμακεία συνολικά στη Βρετανία είναι περίπου όσα και στην Ελλάδα, δηλαδή 10.265.

Σύμφωνα με τον Guardian, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης στοχεύει να δώσει στους βρετανούς πολίτες μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, απελευθερώνοντας παράλληλα το σύστημα υγείας, αλλά και τους γενικούς γιατρούς του NHS από 10 εκατομ. ραντεβού ετησίως.

Δεν είναι λίγοι πάντως, όσοι εκφράζουν σκεπτικισμό απέναντι σ’ αυτό το εγχείρημα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια μετατόπιση -και ως εκ τούτου απομάκρυνση- της αντιμετώπισης παθήσεων από τη γενική ιατρική, που αποτελεί πυλώνα και σημείο αναφοράς για όλους τους ασθενείς και τις ασθένειες.

Χρηματοδότηση και επέκταση των υπηρεσιών των Φαρμακείων

Η βρετανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα με 645 εκατ. λίρες (756.000.000 ευρώ), ενώ κάθε φαρμακείο θα λάβει ένα αρχικό ποσό της τάξεως των 2 χιλιάδων λιρών (2.300 ευρώ) και στη συνέχεια θα αμείβεται από το κράτος με 1.000 λίρες (περίπου 1.170 ευρώ) μηνιαίως για έναν ελάχιστο αριθμό επισκέψεων, συν 15 λίρες (περίπου 17 ευρώ) στην κάθε επίσκεψη.

Η πρόεδρος της Βασιλικής Φαρμακευτικής Εταιρείας στην Αγγλία, Tase Oputu, δήλωσε πως το πρόγραμμα Pharmacy First είναι ένα άλμα προς τα εμπρός στην φροντίδα των ασθενών καθιστώντας τις θεραπείες για μια σειρά παθήσεων πιο προσιτές από τα κοινοτικά φαρμακεία.

«Η επέκταση των κλινικών υπηρεσιών όχι μόνο δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να έχουν περισσότερες επιλογές για το πού και πώς θα λάβουν περίθαλψη, αλλά και αξιοποιεί στο έπακρο τις πολύτιμες δεξιότητες των φαρμακοποιών. Οι φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί έχουν κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να προετοιμάσουν το πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν πρόσθετες πιέσεις. Πρόκειται για μια σημαντική μεταμόρφωση των φαρμακείων, η οποία θα βοηθήσει στην αναμόρφωση του τοπίου της πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

Η Amanda Pritchard, επικεφαλής του NHS είπε: «Οι γιατροί ήδη προσφέρουν θεραπεία σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα από την εποχή της πανδημίας. Την ώρα μάλιστα, που ο πληθυσμός γερνάει και η ζήτηση για ιατρικές υπηρεσίες αυξάνεται γνωρίζουμε ότι το σύστημα υγείας θα πρέπει να δώσει περισσότερες επιλογές στους ασθενείς, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση όσο πιο εύκολα γίνεται στην φροντίδα που χρειάζονται».

«Οι κάτοικοι της χώρας μας εκτιμούν ιδιαίτερα την υποστήριξη που λαμβάνουν από τους φαρμακοποιούς τους. Παράλληλα οι 8 στους 10 ζουν σε απόσταση 20 λεπτών (ή μικρότερη) με τα πόδια από ένα φαρμακείο. Πρόκειται λοιπόν για το τέλειο σημείο όπου μπορούν οι άνθρωποι να λάβουν την φροντίδα που χρειάζονται για τις πιο κοινές νόσους», συμπλήρωσε η ίδια.

«Θεραπεία για τον πολίτη, δίπλα στο σπίτι του»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Rishi Sunak, σχολίασε πως τα κοινοτικά φαρμακεία κάνουν ήδη εξαιρετική δουλειά στην θεραπεία των πιο απλών παθήσεων, ενώ όπως τόνισε : «με το νέο πρόγραμμα ύψους 645 εκατ. λιρών είμαστε αποφασισμένοι να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να ξεκλειδώσουμε όλες τις δυνατότητες που έχουν όσον αφορά την εξυπηρέτηση συνηθισμένων ιατρικών περιστατικών. Οι ασθενείς που χρειάζονται θεραπεία ή κάποια συνταγογράφηση για κοινές παθήσεις όπως είναι η ωτίτιδα, τώρα θα μπορούν να λάβουν αυτές τις υπηρεσίες απευθείας από το φαρμακείο, χωρίς την ανάγκη ιατρικών ραντεβού».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε πως οι άνθρωποι λαμβάνουν την θεραπεία που χρειάζονται δίπλα στο σπίτι τους, ενώ παράλληλα μειώνουμε τις λίστες αναμονής, απελευθερώνοντας 10 εκατ. ιατρικά ραντεβού τον χρόνο, προκειμένου οι ασθενείς να βλέπουν τον γιατρό τους πιο γρήγορα όταν υπάρχει ανάγκη».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Φαρμακοποιών της Βρετανίας, Δρ. Leyla Hannbeck επισήμανε ότι καλωσορίζει αυτή την κίνηση της κυβέρνησης, αλλά επεσήμανε ότι επρόκειτο για ένα εξαιρετικά υποχρηματοδοτούμενο πλάνο, που θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο πολλών φαρμακείων.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα