Τετάρτη, 3 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Οι… Favourite των Bafta Λάνθιμος και Κουαρόν – Συγκλόνισαν Κόλμαν και Μάλεκ – videos

Οι… Favourite των Bafta Λάνθιμος και Κουαρόν – Συγκλόνισαν Κόλμαν και Μάλεκ – videos
Η Ολίβια Κόλμαν - Φωτογραφία Reuters

Τα φετινά βραβεία Bafta, τα αποκαλούμενα και… βρετανικά Όσκαρ, ήταν η πρώτη μεγάλη μάχη ανάμεσα σε έναν Έλληνα κι έναν Μεξικάνο. Γιώργος Λάνθιμος και Αλφόνσο Κουαρόν, The Favourite και Roma, ήταν οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς.

Επτά Bafta απέσπασε το The Favourite, τέσσερα το Roma. Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Αλφόνσο Κουαρόν ετοιμάζονται πλέον για τα Όσκαρ. Από τη βραδιά δεν ξεχώρισε μόνο η Κέιτ Μίντλετον (που συνόδευσε τον σύζυγό της πρίγκιπα Γουίλιαμ, πρόεδρο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου) αλλά και η νικήτρια στην κατηγορία Α’ γυναικείου ρόλου, η Ολίβια Κόλμαν και ο νικητής του Α’ Ανδρικού, Ρεμί Μάλεκ.

Τα φλας άστραψαν όταν στο Royal Albert Hall έφτασαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον, με μια εντυπωσιακή λευκή τουαλέτα.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Και όταν ξεκίνησε η βραδιά, Γιώργος Λάνθιμος και Αλφόνσο Κουαρόν ήταν οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Το The Favourite του Έλληνα σκηνοθέτη απέσπασε επτά από τα 12 βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφιο (καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλύτερης βρετανικής ταινίας, καλύτερου Α΄ και Β΄ γυναικείου ρόλου, κοστουμιών, μακιγιάζ και κομμώσεων). Το Roma του Μεξικανού Κουαρόν, μια αυτοβιογραφική ταινία, κέρδισε μεν τέσσερα (από τα επτά όπου ήταν υποψήφια) βραβεία, αλλά αυτά ήταν τα: καλύτερης ταινίας, καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, σκηνοθεσίας και φωτογραφίας).

Φωτογραφία Reuters

Μετά το τέλος της μεγάλης βραδιάς και με το βλέμμα πια στα Όσκαρ (γίνονται στις 24 Φεβρουαρίου), όπου το The Favourite έχει 10 υποψηφιότητες όσες και το Roma, ο Γιώργος Λάνθιμος δεν έκρυψε πόσο υπερήφανος αισθάνεται για τις πρωταγωνίστριές του (σ.σ. Κόλμαν και Βάις πήραν α’ και β’ γυναικείου ρόλου στα Bafta). «Έχω κάνει αυτή τη χώρα πατρίδα μου τα τελευταία 8 χρόνια. Είμαι Έλληνας αλλά είναι μια βρετανική ιστορία και είναι σπουδαίο να αναγνωρίζεται εδώ», είπε ο Γιώργος Λάνθιμος καθώς το The Favourite κέρδισε το Bafta καλύτερης βρετανικής ταινίας. Μια ταινία που η ιδέα της γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια, αλλά εκείνος συμμετείχε στην υλοποίησή της τα τελευταία 10.

Ο Έλληνας σκηνοθέτης αποθέωσε την πρωταγωνίστριά του, την Ολίβια Κόλμαν, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις και ένα θερμότατο χειροκρότημα με τη συγκινητική ομιλία της. «Είναι υπέροχο πλάσμα και σπουδαία ηθοποιός» είπε ο Γιώργος Λάνθιμος, σημειώνοντας ότι… δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά, νοιάζεται για τη δουλειά και τους συνεργάτες της και απολαμβάνει αυτό που κάνει.

Η ίδια η Κόλμαν πως κέρδισε το Bafta Α’ γυναικείου ρόλου, ανέβηκε στη σκηνή και… έτρεμε λες και έπαιρνε πρώτη φορά βραβείο. Κι ας έχει προηγηθεί, μόνο φέτος, μια Χρυσή Σφαίρα. Συγκίνησε όταν είπε πως το βραβείο που παίρνει, όσο ανήκει σε εκείνη ανήκει και στις δυο συμπρωταγωνίστριές της, την Ρέιτσελ Βάις (πήρε Bafta β’ γυναικείου ρόλου) και την Έμμα Στόουν. «Έχει το όνομά μου βέβαια, αλλά μπορούμε να χαράξουμε κι άλλα».

https://youtu.be/0H5GIju91hk

Μέσα στον… πανικό της να διαβάσει όσα είχε γράψει σε ένα μικροσκοπικό χαρτάκι, δεν είδε τα… περισσότερα, αλλά στη συνέντευξη στα παρασκήνια, «διόρθωσε» το… λάθος της. Και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της…

Η Ρέιτσελ Βάις ευχαριστεί τον Γιώργο Λάνθιμο

https://youtu.be/LrAwLZaXqzI

Συγκινητικός και ο λόγος του Ρεμί Μάλεκ, του πρωταγωνιστή του Bohemian Rhapsody, που ενσάρκωσε εκπληκτικά τον Φρέντι Μέρκιουρι. Υπό το βλέμμα του Μπράιαν Μέι των Queen, ο νεαρός ηθοποιός δεν ευχαρίστησε μόνο τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος αλλά και τον ίδιο τον αδικοχαμένο τραγουδιστή τους. «Στο μεγαλύτερο αουτσάιντερ, τον ασυμβίβαστο Φρέντι Μέρκιουρι».

Όλοι οι νικητές των Bafta

Καλύτερη Ταινία
Roma (Αλφόνσο Κουαρόν)

Σκηνοθεσία
Αλφόνσο Κουαρόν, Roma

A’ Ανδρικός Ρόλος
Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody

Φωτογραφία Reuters

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Ολίβια Κόλμαν, The Favourite

Φωτογραφία Reuters

Καλύτερη Βρετανική Ταινία
The Favourite (Γιώργος Λάνθιμος)

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία
Roma (Αλφόνσο Κουαρόν)

Πρωτότυπο Σενάριο
The Favourite, Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα

Διασκευασμένο Σενάριο
BlacKkKlansman, Σπάικ Λι, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς, Τσ. Ουόστελ, Κέβιν Γουίλμοτ

Β΄ Ανδρικού Ρόλου
Μαχέρσαλα Άλι, Green Book

Φωτογραφία Reuters

Β΄ Γυναικείου Ρόλου
Ρέιτσελ Βάις, The Favourite

Φωτογραφία Reuters

Μουσική
A Star Is Born

Μοντάζ
Vice

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
The Favourite

Ήχος
Bohemian Rhapsody

Φωτογραφίας
Roma

Κοστούμια
The Favourite

Μακιγιάζ και Κομμώσεις
The Favourite

Οπτικά εφέ
Black Panther

Ντοκιμαντέρ
Free Solo

Κινουμένων Σχεδίων
Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν

Βρετανική ταινία μικρού μήκους
73 Cows

Βρετανική ταινία μικρού μήκους animation
Roughhouse

Καλύτερο ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό
Beast (Σκηνοθεσία Μάικλ Πιρς, παραγωγή Λόρεν Νταρκ)

Ανερχόμενος σταρ (ψηφίζεται από το κοινό)
Λετίσια Ράιτ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις