Οι αρχές πολλών κρατιδίων, όπως της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Έσσης και της Βάδης-Βυρτεμβέργης, απαγόρευσαν τη χρήση των πυροτεχνημάτων στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, αφενός γιατί φοβούνται μήπως προκληθούν πυρκαγιές και αφετέρου για να μην προκληθεί ακόμη μεγαλύτερο άγχος στους ανθρώπους αυτούς που φέρουν ψυχικά τραύματα από τους πολέμους και τις διώξεις που έχουν υποστεί.
“Αυτοί που έρχονται από εμπόλεμεες ζώνες έχουν συνδέσει τους θορύβους των εκρήξεων με πυροβολισμούς ή βόμβες και όχι με βαρελότα”, εξήγησε ένας εκπρόσωπος των αρχών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο Κριστόφ Ζέμπελερ.
Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί οι πυρκαγιές στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων και πολλές αποδίδονται σε εμπρηστικές ενέργειες. Σε ορισμένα τέτοια κέντρα τοιχοκολλήθηκαν αφίσες με τις οποίες ζητείται από τους αιτούντες άσυλο να μην χρησιμοποιήσουν πυροτεχνήματα και βαρελότα στον χώρο.
Σε προσφυγικά κέντρα του Βερολίνου έχουν αναρτηθεί προειδοποιήσεις, σε πολλές γλώσσες, που ενημερώνουν τους ενοίκους ότι “οι θόρυβοι θα είναι πολύ δυνατοί” την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. “Σας παρακαλούμε θερμά να μιλήσετε στα παιδιά σας” για να μην φοβηθούν “και να έχετε κλειστά τα παράθυρα”, συμβουλεύουν αυτές οι πινακίδες.
Σε μια κοινότητα της Βαυαρίας, το Ράιχενμπεργκ, οι τοπικές αρχές έκαναν μια “δοκιμαστική γιορτή” με πυροτεχνήματα για να προετοιμάσουν τους πρόσφυγες για το τι τους περιμένει αύριο τη νύχτα. “Δεν προκλήθηκε πανικός” κατά την “πρόβα” της Πρωτοχρονιάς, είπε μια εκπρόσωπος των αρχών.
Οι Γερμανοί δαπάνησαν πέρσι περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ για πυροτεχνήματα και βαρελότα.