Site icon NewsIT
08:23 | 10.06.11

Οι Γερμανοί “ξανάρχονται” με πακέτο βοήθειας

Οι Γερμανοί “ξανάρχονται” με πακέτο βοήθειας
Newsit Newsroom

Ναι ή όχι στο πακέτο στήριξης προς την χώρα μας. Η κίνηση είναι ασυνήθιστη αλλά δείχνει τη σηµασία που έχει για την εσωτερική πολιτική της Γερµανίας το θέµα της βοήθειας προς την Ελλάδα και το υπό διαµόρφωση νέο πακέτο.

Η Μπούντεσταγκ (Οµοσπονδιακή Βουλή) συζητάει σήµερα κοινό ψήφισµα των τριών κοµµάτων του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισµού της Μέρκελ για το νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Κατά κανόνα προτάσεις ψηφίσµατος υποβάλλουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης, προκειµένου να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους. Εδώ έχουµε τα κόµµατα της συµπολίτευσης CDU, CSU και FDP, τα οποία επιδιώκουν να χαράξουν τις «κόκκινες γραµµές» για τις διαπραγµατεύσεις που θα έχει ο υπουργός Οικονοµικών Βόλφγκανγκ Σόιµπλε µε τους οµολόγους του στις 20 Ιουνίου και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο Συµβούλιο Κορυφής στις 24 Ιουνίου.
 
Η συµµετοχή των ιδιωτών επενδυτών, τραπεζών, στον επιµερισµό του βάρους από ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα που πρότεινε ο κ. Σόιµπλε είναι αυτό που ζητούν επιτακτικά οι βουλευτές. Η συµµετοχή των τραπεζών ως προϋπόθεση για νέα βοήθεια ανοίγει τον δρόµο για τη συγκατάθεση και των βουλευτών, παρά την εντεινόµενη γκρίνια κυρίως από την πλευρά του κόµµατος των Φιλελευθέρων FDP.
 
Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εµφανίστηκε χθες αισιόδοξη ότι θα διασφαλιστεί ευρεία υποστήριξη σε ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. «Χαίροµαι ιδιαίτερα που σε όλα τα επίπεδα επιδεικνύεται µεγάλη υπευθυνότητα», είπε η κ. Μέρκελ στο Βερολίνο αναφερόµενη στα τρία θεσµικά όργανα, κυβέρνηση, Οµοσπονδιακή Βουλή και Οµοσπονδιακό Συµβούλιο (Ανω Βουλή – Συµβούλιο εκπροσώπησης των κρατιδίων).

Και στα τρία επίπεδα θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία, τόνισε η καγκελάριος έπειτα από συνάντησή της µε τους τοπικούς πρωθυπουργούς στην καγκελαρία του Βερολίνου. Ο σοσιαλδηµοκράτης πρωθυπουργός της Ρηνανίας Παλατινάτου Κουρτ Μπεκ υποσχέθηκε ότι τα κρατίδια θα τηρήσουν «εποικοδοµητική στάση» στη σχετική διαδικασία των επόµενων µηνών. Τα κρατίδια δεν εµπλέκονται στις επί µέρους αποφάσεις, αλλά επιθυµούν διαρκή ενηµέρωση για το πλαίσιο των µέτρων βοήθειας που αποφασίζονται.

 
Παράθυρο για συναινετική επιµήκυνση αποπληρωµής του ελληνικού χρέους άφησε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ τονίζοντας πάντως ότι σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πιστωτικό γεγονός ή στάση πληρωµών. «Αποκλείεται κάθε συµµετοχή ιδιωτών επενδυτών που δεν θα είναι εθελοντική», επεσήµανε ο κ. Τρισέ, ενώ έστειλε µήνυµα γιασυγχωνεύσεις και στις ελληνικές τράπεζες, καλώντας τες να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση.
 
Το ∆ΝΤ από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση του δηµόσιου χρέους της Ελλάδας, σύµφωνα µε δηλώσεις της εκπροσώπου του από την Ουάσιγκτον Κάρολαϊν Ατκινσον: «Υπάρχει διαβούλευση στο θέµα της χρηµατοδότησης. Το πρόγραµµα δεν εξετάζει το ενδεχόµενο µιας αναδιάρθρωσης του χρέους.
 
Νοµίζω όλοι συµφωνούν… ότι οποιοσδήποτε τύπος ακούσιας αναδιάρθρωσης του χρέους ή κάποιο πιστωτικό γεγονός… είναι κάτι ανεπιθύµητο».
 
 

ΔΝΤ: «Ανεπιθύμητη οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους»

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version