Το ποσό αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Υπηρεσίας, σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 2,5% από το 2012 και περίπου 30% από το 2000, ενώ εντάσσεται στην μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της κατανάλωσης στην χώρα, όπου συχνά λέγεται ότι η ανάπτυξη εμποδίζεται από την περιορισμένη κατανάλωση.
Σχεδόν το 25% του ποσού που ξόδεψε κάθε νοικοκυριό αφορά το κόστος διαμονής και τους λογαριασμούς ρεύματος, τηλεφώνου κ.λπ., ενώ το 13% δαπανήθηκε σε μετακινήσεις, τρόφιμα και αναψυκτικά. Από την Στατιστική Υπηρεσία, η τάση ερμηνεύεται ως συνέπεια των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία αποθαρρύνουν τους Γερμανούς από την αποταμίευση. Τα χαμηλά επιτόκια ωστόσο είχαν ως αποτέλεσμα και την χρήση κατά 4% περισσότερο των πιστωτικών καρτών το 2013, με το 33% των νοικοκυριών να χρησιμοποιεί το «πλαστικό χρήμα» για τις μεγαλύτερες αγορές.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι Γερμανοί ξοδεύουν πλέον πιο πολλά χρήματα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες χώρες-εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2012 η σχετική τάση αυξήθηκε κατά 0,8% στην Γερμανία, έναντι αύξησης 0,7% στον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 8,2% και 4% αντίστοιχα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι Γερμανοί δεν θέλουν επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία