Το Παρίσι έχει εξαπολύσει μια στρατιωτική εκστρατεία εναντίον ισλαμιστών μαχητών στο Μαλί, έπειτα από αίτημα της Μπαμακό, εν μέσω των φόβων ότι η χώρα, μεγάλο μέρος της επικράτειας της οποίας καλύπτεται από έρημο, θα μπορούσε να μετατραπεί σε εφαλτήριο για τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό.
«Αρχίσαμε να μεταφέρουμε αεροπορικώς προσωπικό κι εξοπλισμό του γαλλικού στρατού στην Μπαμακό από την Ιστρ», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Μπένσον, εκπρόσωπος της Διοίκησης Αφρικής των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (AFRICOM). Ένα συνεργείο της τηλεοπτικής υπηρεσίας του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς είδε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος με διακριτικά των ΗΠΑ να απογειώνεται από την βάση της Ιστρ, στη νότια Γαλλία.
Ο Μπένσον διευκρίνισε ότι οι αμερικανικές πτήσεις άρχισαν χθες (Δευτέρα), αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τον αριθμό των αεροσκαφών τα οποία χρησιμοποιούνται για αυτό το σκοπό. «Έχουμε κάνει δύο πτήσεις σήμερα ως τώρα. Μια πτήση νωρίς το πρωί και μια αργότερα. Πρόκειται να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις για το επόμενο διήμερο όπως προβλέπεται για να καλύψουμε τις ανάγκες των Γάλλων για την παράδοση του υλικού», είπε ο εκπρόσωπος της AFRICOM.
Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας Τιερί Μπουρκάρ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι η Βρετανία, το Βέλγιο, ο Καναδάς και η Δανία ήδη μεταφέρουν υλικό για λογαριασμό των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Μπένσον είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Γαλλία και σε ζητήματα συλλογής πληροφοριών, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει εάν χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη.
Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, ο Χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Λάμερτ, δήλωσε ότι η γαλλική επέμβαση στο Μαλί θα συζητηθεί στα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Γαλλίας και το ζήτημα «δεν θα αφεθεί μόνο στις κυβερνήσεις», μιλώντας στο πλάι του Κλοντ Μπαρτολόν, του Σοσιαλιστή προέδρου της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
«Είναι η γαλλική επέμβαση στο Μαλί μια υπόθεση αυστηρά γαλλική ή (ένα ζήτημα) που τίθεται στην Ευρώπη; Αυτό προκαλεί έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών μας ομάδων. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα δεν μπορεί να αφεθεί μόνον στις κυβερνήσεις», είπε ο Λάμερτ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ