Κόσμος

Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν αεροσκάφος του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέσχεσαν αεροσκάφος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο λόγω παραβιάσεων των αμερικανικών κυρώσεων που φέρεται να έγιναν, στο τελευταίο περιστατικό των μεγάλων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Σήμερα το πρωί το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέσχεσε ένα αεροσκάφος που θεωρούμε ότι αγοράστηκε παράνομα έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω μιας εταιρίας – βιτρίνα και βγήκε λαθραία από τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθεί από τον Νικολάς Μαδούρο και την κλίκα του», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Το αεροπλάνο, ένα Dassault Falcon 900EX, κατασχέθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία και μεταφέρθηκε στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, διευκρινίζεται.

Τον Αύγουστο του 2019, επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, η αμερικανική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε σε οποιοδήποτε πρόσωπο στις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιεί συναλλαγές με οποιονδήποτε έχει “ενεργήσει άμεσα ή έμμεσα υπέρ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας ή εν ονόματί της”, υπενθύμισε το υπουργείο.

Η κατάσχεση του αεροπλάνου πραγματοποιείται την ώρα που οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, αντιτάχθηκαν πρόσφατα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βενεζουέλας να επικυρώσει την επανεκλογή του Μαδούρο στις εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Ιουλίου, τις οποίες η αντιπολίτευση δηλώνει ότι κέρδισε.

«Ο Νικολάς Μαδούρο και οι εκπρόσωποί του παραποίησαν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου, ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι νίκησαν και πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας καταστολή για να διατηρήσουν την εξουσία με τη βία”, δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, διευκρινίζοντας ότι αυτή η κατάσχεση αποτελεί “σημαντικό βήμα για τον Μαδούρο προκειμένου να συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες της κακής διακυβέρνησής του».

Τον Μάρτιο του 2020, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες κατά του Μαδούρο και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Βενεζουέλας και πρόσφερε ποσό έως και 15 εκατομμύρια δολάρια για οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύλληψη του σοσιαλιστή προέδρου, που είναι στην εξουσία από το 2013.

Ο Μαδούρο και οι εν λόγω αξιωματούχοι αυτοί κατηγορούνταν ότι συμμάχησαν με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), «για να πλημμυρίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με κοκαΐνη».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα