Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν μαχητικά F-35 είπε στο Κογκρέσο ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ. Μια δήλωση ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία.
Ο Γουίντερ, επικεφαλής της υπηρεσίας του Πενταγώνου που είναι αρμόδια για το F-35, κατέθεσε γραπτώς στο Κογκρέσο πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την πώληση των μαχητικών της Lockheed Martin Corp σε πέντε νέες χώρες, στη Σιγκαπούρη, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία.
Η κατάθεση του Αμερικανού αξιωματούχου έφτασε στα… χέρια του Reuters και σε αυτή τονίζει πως δυνητικά, πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον στις πέντε προαναφερθείσες χώρες.
Το γεγονός πως η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που ΗΠΑ και Τουρκία «τσακώνονται» για το αν η Άγκυρα θα πάρει τα F-35, αποκτά άλλη «βαρύτητα». Η κυβέρνηση Τραμπ απαιτεί από τον Ερντογάν να ακυρώσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι χώρα που συμμετέχει στη συμπαραγωγή του F-35 και οι ΗΠΑ θέλουν να τη θέσουν… εκτός.
Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού όπως το μαχητικό F-35 εγκρίνονται κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, με το Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και ξένες κυβερνήσεις. Υπάρχουν και άλλες χώρες-σύμμαχοι των ΗΠΑ, ανάμεσά τους η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα ήθελαν να αποκτήσουν το εξελιγμένο μαχητικό.
Στη γραπτή κατάθεσή του, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανόν ακόμη και σήμερα Παρασκευή, ο Γουίντερ διαβεβαιώνει ότι το Πεντάγωνο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα ξένων κυβερνήσεων για ενημέρωση σχετικά με το αεροσκάφος. Πέρυσι, το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα στην οποία εγκρίθηκε η εξαγωγή F-35 έπειτα από χρόνια, αφού οι Βρυξέλλες το επέλεξαν αντί του Eurofighter Typhoon για να αντικαταστήσουν τον στόλο των παλαιότερων F-16 της βελγικής πολεμικής αεροπορίας, υπογράφοντας συμφωνία ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,55 δισεκ. δολαρίων) με την Ουάσινγκτον.
Η Lockheed Martin Corp, ο βασικός κατασκευαστής του αεροσκάφους, αναπτύσσει και κατασκευάζει τρία μοντέλα του νέου μαχητικού για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των υπολοίπων δέκα χωρών που έχουν συμφωνήσει να το αποκτήσουν (Βρετανία, Αυστραλία, Ιταλία, Τουρκία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βέλγιο).
Το ημερολογιακό έτος 2018 παραδόθηκαν στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους 91 μαχητικά F-35. Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ σε ξένα κράτη αυξήθηκαν 13% στα 192,3 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Νοέμβριο.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προωθεί την εκστρατεία «Buy American» («αγοράστε αμερικανικά προϊόντα»), έχει χαλαρώσει αισθητά τους περιορισμούς στις εξαγωγές και ενθαρρύνει τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στο εξωτερικό για να εξασφαλίζονται μεγαλύτερες πωλήσεις της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Νέο… μπλόκο στην Τουρκία
Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία για να μελετηθεί το ζήτημα της σχεδιαζόμενης αγοράς από την Άγκυρα των S-400, μία ημέρα μετά την πρόταση που έκανε γι’ αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Δεν είναι απαραίτητη σε αυτό το στάδιο μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών» και αυτός δεν είναι «ο δρόμος που εξετάζουν οι ΗΠΑ για να υπάρξει επίλυση» του ζητήματος, τόνισε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Έρικ Παχόν.
Κι αν οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, το ίδιο συμβαίνει και για την Τουρκία. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η αγορά των S-400 είναι «κλεισμένη συμφωνία» και δεν μπορεί να ακυρωθεί.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι εάν η συμφωνία υλοποιηθεί, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να αγοράσει το σύστημα Patriot της Raytheon αντί των S-400, αλλά η Άγκυρα αντιτείνει πως αν και θα ήθελε να κλείσει τέτοια συμφωνία, αυτή θα καταστεί εφικτή μόνο εάν της προταθούν όροι που η ίδια θεωρεί ευνοϊκούς.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα συστήματα Patriot, όμως δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με τη Ρωσία. «Έχουμε πει εδώ και δεν ξέρω πόσους μήνες πριν ή πόσα χρόνια πριν ότι είναι κλεισμένη συμφωνία, δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε», ξεκαθάρισε.
Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έλαβε νέα προσφορά για τα συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ, που συμπεριλαμβάνει τιμές και ημερομηνίες παράδοσης και συμπλήρωσε πως οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν. Ωστόσο, επισήμανε ο Τσαβούσογλου, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να εγγυηθεί την πώληση, λόγω των αντιστάσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο.
«Το αληθινό πρόβλημα είναι το εξής: σήμερα ακόμα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την πώληση των Patriot στην Τουρκία. Θα μπορέσουν να τις δώσουν αύριο; Δεν μπορούν να το υποσχεθούν. Άρα ποιος θα καλύψει τις ανάγκες μου;», είπε.
Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ότι η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία δεν αποτελεί εναλλακτική της συμμαχίας της με τις ΗΠΑ, της συμμετοχής της στο NATO, ή της φιλοδοξίας της να συνάψει στενότερη σχέση με την ΕΕ και να γίνει μια μέρα πλήρες κράτος-μέλος της.
«Κάναμε τις επιλογές μας πριν από πάρα πολύ καιρό, τώρα χρειάζεται να έχουμε καλές σχέσεις με τους πάντες και πρέπει να το ισορροπούμε αυτό», ανέφερε. «Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στο ένα ή το άλλο, πήραμε τις αποφάσεις μας και είμαστε μέλος του NATO», επέμεινε.