Site icon NewsIT

Οι κάτοικοι της Γάζας καίνε πλαστικά απορρίμματα για την παραγωγή καυσίμων

12.09.2024 | 15:58
Οι κάτοικοι της Γάζας καίνε πλαστικά απορρίμματα για την παραγωγή καυσίμων

A Palestinian burns plastic waste to produce alternative fuel amid scarcity as the Israel-Hamas conflict continues, in northern Gaza Strip, September 5, 2024. REUTERS/Mahmoud Issa

Παλαιστίνιοι στο βόρειο τμήμα της Γάζας βρήκαν τρόπο να παράγουν τα δικά τους καύσιμα από πλαστικά απορρίμματα.

Το Ισραήλ έχει παρεμποδίσει την είσοδο σχεδόν όλων των καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας για να μην χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς. Κάτοικοι της Γάζας έχουν στραφεί στην χρήση και καύση πλαστικών απορριμμάτων για να φτιάξουν δικά τους.

«Διανύουμε μεγάλες αποστάσεις για να συλλέξουμε πλαστικά και να τα μεταφέρουμε από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Κάποιες φορές φοβάμαι τις περιπολίες (του ισραηλινού στρατού) και φοβάμαι μήπως πέσουν επάνω μου χαλάσματα ενώ περπατάω», δήλωσε ο Μοσταφά Μοσλέχ, 16 ετών, κρατώντας τα αντικείμενα που συνέλεξε.

Ο συγγενής του, ο Μαχμούντ Μοσλέχ, διαχωρίζει τα αντικείμενα μαζί με άλλους, τα κόβει σε μικρότερα κομμάτια και μετά τα καίει σε έναν αυτοσχέδιο φούρνο που έχει στηθεί ανάμεσα στα ερείπια των κτιρίων.

«Είχα την ιδέα, και δόξα τω Θεώ, καταφέραμε με τη βοήθεια του Θεού να μετατρέψουμε τα πλαστικά σε βενζίνη και καύσιμο» δήλωσε ο 35χρονος κάτοικος της Γάζας, που έχει εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων. «Στραφήκαμε σε αυτή τη λύση λόγω της οξείας έλλειψης προϊόντων πετρελαίου».

Άλλοι Παλαιστίνιοι, όπως ο 53χρονος οδηγός Φαρίντ Γκόμαα, πηγαίνουν στη Μπεΐτ Λαχία στο βόρειο τμήμα του θύλακα για να προμηθευτούν καύσιμα που έχουν παραχθεί από την καύση πλαστικών, αψηφώντας τις συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των ισραηλινών δυνάμεων καθώς και τους συχνούς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Ερχόμαστε εδώ μέσα στον φόβο και κάνουμε μεγάλη διαδρομή για να πάρουμε ένα λίτρο καυσίμου, που είναι φθηνότερο από άλλα μέρη», δήλωσε ο ίδιος.

Η διαδικασία καύσης των πλαστικών έχει δυσκολίες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος των εγκαυμάτων αλλά και των βομβαρδισμών. Ωστόσο ύστερα από 11 μήνες πολέμου, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν την κατάσταση με στωικότητα.

«Προχωράμε με την προστασία του Θεού», δήλωσε ο Μαχμούντ.

Πηγή Φωτο: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version