Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, στο σχέδιο αυτό δεν προβλέπεται το ενδεχόμενο αλλαγής των συνόρων με την Σερβία, είτε υπό την μορφή ανταλλαγής εδαφών είτε υπό την μορφή παραχώρησης τμήματος του εδάφους του Κοσόβου.
Αντιθέτως, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα “Zeri” , η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου, όπως ορίζεται από το ισχύον Σύνταγμα, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τις διαπραγματεύσεις με την Σερβία.
Τι προτείνει η πλατφόρμα διαλόγου
Στην πλατφόρμα διαλόγου που προτείνεται, προβλέπεται, επίσης, η κατάργηση της διακήρυξης 1244 του ΣΑ του ΟΗΕ που ψηφίστηκε το 1999 και ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας. Απορρίπτεται κάθε δυνατότητα λειτουργίας παράλληλων θεσμών εξουσίας στο Κόσοβο, πέρα από την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Με την επισήμανση αυτή απορρίπτεται η σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων (SZO) όπως καθόριζε η συμφωνία των Βρυξελλών, που επετεύχθη, το 2013, μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.
Στο σχέδιο για τον διάλογο με την Σερβία, αναφέρεται, επίσης, ότι «o έλεγχος και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όπως η λίμνη Γκάζιβοντε και τα μεταλλωρυχεία της “Trepca’”, αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της Δημοκρατίας του Κοσσόβου».
Η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσσόβου προτείνει την σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα ασχοληθεί με τα εγκλήματα που υποστηρίζουν ότι διέπραξαν οι Σέρβοι, την δεκαετία του `90. Στα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου συμπεριλαμβάνεται και το καθεστώς των Αλβανών που ζουν στη Σερβία, αναφέρεται στο σχέδιο για τον διάλογο που κατατέθηκε στην Bουλή του Κοσόβου. Η οριστική συμφωνία που θα επιτευχθεί με την Σερβία «θα πρέπει να προσβλέπει στην άνευ όρων αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, στα σημερινά του σύνορα, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επίσης, προτείνεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συμφωνίας που θα επιτευχθεί ενώ ως εγγυήτριες δυνάμεις για την εφαρμογή της ορίζονται η ΕΕ και οι ΗΠΑ.
Κατά την εκτίμηση αναλυτών στην Πρίστινα, η πλατφόρμα διαλόγου που προτείνει η διαπραγματευτική ομάδα του Κοσόβου, εκφράζει την σκληρή γραμμή που εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι και περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας, με την Σερβία.