Η λέξη «πόλεμος» είναι απαγορευμένη στη Ρωσία για αυτό και οι άνθρωποι αποφεύγουν όπως ο «διάολος το λιβάνι» να την χρησιμοποιούν. Στη θέση της δε χρησιμοποιούν φράσεις όπως «από το 2022» ή «η τρέχουσα κατάσταση». Άλλωστε κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος ακούει…
Σε ανάλυση του το Skynews αναλύει πώς η Ρωσία έχει δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου, καθώς διώκει εκατοντάδες ανθρώπους που μίλησαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν υπάρχει κάτι που ορίζει τη Ρωσία τις τελευταίες 1.000 ημέρες, αυτό είναι το γράμμα Ζ, ξεκινάει στην ανάλυσή του το ειδησεογραφικό μέσο.
Αυτό που ξεκίνησε ως στρατιωτικό σύμβολο στην αρχή του πολέμου, έχει μετατραπεί σε εθνικό έμβλημα που εμφανίζεται σε ρούχα, αυτοκόλλητα και ακόμη και σε κτίρια. Πιστεύεται ότι το γράμμα Ζ σημαίνει «Za pobedu» (για τη νίκη).
Γενικά, θεωρείται ένα πατριωτικό σύμβολο εκείνων που υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αλλά αν δει κανείς τις συνέπειες για εκείνους που είναι κατά του πολέμου, είναι δύσκολο να μην το δεις ως μια απειλητική υπενθύμιση ότι η διαφωνία δεν επιτρέπεται, σημειώνει ο ανταποκριτής του Skynews στη Μόσχα Ivor Bennett.
Η Anna Bazhutova είναι μία από τους πολλούς που το έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο.
Τον περασμένο Ιούνιο, η 31χρονη video blogger καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια φυλάκισης για το ότι δημοσίευσε διαδικτυακά καταθέσεις μαρτύρων για τις ρωσικές θηριωδίες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.
Κρίθηκε ένοχη για διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό, έναν από τους πολλούς νόμους που εισήχθησαν μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας.
«Η ποινή είναι αδικαιολόγητα αυστηρή» λέει ο σύντροφος της στο Skynews.
«Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι υπάρχει κάποιο αδίκημα, αυτή η ποινή είναι ασύγκριτα μεγάλη. Είναι πρακτικά για το τίποτα. Μόνο λόγια».
Οι λέξεις έχουν γίνει όπλα στη Ρωσία και χρησιμοποιούνται εναντίον εκείνων που δεν λένε τις «σωστές» σημειώνει ο ανταποκριτής του Skynews.
Σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info, πάνω από 1.000 άτομα έχουν διωχθεί στη Ρωσία για την αντίθεσή τους στον πόλεμο, με πάνω από 20.000 άτομα να έχουν συλληφθεί για διαμαρτυρίες.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή τη στιγμή διεξάγει έναν πόλεμο σε δύο μέτωπα», δήλωσε ο Dan Storyev, διευθυντής του αγγλικού τμήματος του OVD-Info, στο Sky News. «Το ένα μέτωπο είναι εναντίον των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης. Και ο άλλος πόλεμος είναι εσωτερικός. Είναι εναντίον όσων η Κρεμλίνο θεωρεί προδότες ή επικίνδυνους για το καθεστώς».
Την περασμένη εβδομάδα, δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε σε πάνω από πέντε χρόνια φυλάκισης μία 68χρονη παιδίατρο, αφού καταγγέλθηκε δημόσια από τη μητέρα ενός από τους ασθενείς της για σχόλια που φέρεται να έκανε για τους Ρώσους στρατιώτες.
Όπως και η Anna Bazhutova, η 68χρονη Nadezhda Buyanova καταδικάστηκε για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τον ρωσικό στρατό. Αλλά στην περίπτωση της, δεν υπήρξε κανένα βιντεοσκοπημένο υλικό, μόνο η μαρτυρία της μητέρας που την κατήγγειλε.
Για το δικαστήριο όμως, αυτό ήταν αρκετό.
Οι ακτιβιστές λένε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και θυμίζει την σοβιετική κατασκοπεία του Στάλιν.
«Δεν μπορεί να συγκριθεί με του Στάλιν, αλλά είναι σίγουρα κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό», δήλωσε ο κ. Storyev. «Και αυτό είναι κάτι που το ρωσικό κράτος προσπαθεί ενεργά να ενισχύσει».
Σε αντίθεση με το σύμβολο Ζ, αυτή η τάση για κατασκοπία δεν είναι ορατή αλλά μπορείς να την αισθανθείς.
Υπάρχει ένα κλίμα φόβου που γίνεται αντιληπτό στις καθημερινές επαφές.
Οι άνθρωποι δεν αναφέρονται στον πόλεμο άμεσα, αλλά χρησιμοποιούν φράσεις όπως «από το 2022» ή «η τρέχουσα κατάσταση», γιατί κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος ακούει.
Οι 1.000 ημέρες από την ρωσική εισβολή που συμπληρώνονται σήμερα, δεν είναι κάποιο ορόσημο που ήθελε η Ρωσία να φτάσει, φυσικά. Η εισβολή θα έπρεπε να είχε τελειώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Αλλά μετά από κάποιες αποτυχίες και λάθη υπολογισμού, το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τη σύγκρουση ως μια υπαρξιακή μάχη κατά της Δύσης, σχεδόν σαν έναν ιερό πόλεμο στον οποίο σχεδόν απολαμβάνει κι έχει το καθοριστικό χαρακτηριστικό της εθνικής ταυτότητας της Ρωσίας.
Θα διαρκέσει άλλες 1.000 ημέρες;