Πέμπτη, 4 Ιουλ.
27oC Αθήνα

“Οι λόγοι που θα μείνει στην ιστορία…” – Οι πολιτικοί αρχηγοί για το χαμό της Θάτσερ

“Οι λόγοι που θα μείνει στην ιστορία…” – Οι πολιτικοί αρχηγοί για το χαμό της Θάτσερ

Τη μνήμη της Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία έφυγε σήμερα το μεσημέρι από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, εξήραν οι πολιτικοί αρχηγοί των ευρωπαϊκών -και όχι μόνο- κρατών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη της πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, εκτιμώντας ότι ήταν “πραγματική φίλη” των Ηνωμένων Πολιτειών. “Με το θάνατο της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ, ο κόσμος χάνει έναν από τους μεγάλους υπέρμαχους της ελευθερίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν μια αληθινή φίλη”, ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, και προσθεσε: “Ως κόρη ένος μανάβη που κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας, αποτελεί παράδειγμα για τις δικές μας κόρες, ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Ως πρωθυπουργός, βοήθησε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η υπερηφάνεια που ανέκαθεν αποτελούσαν σήμα κατατεθέν της Βρετανίας, στις καλύτερες στιγμές της”.

Στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τη Θάτσερ “εξαιρετική ηγέτιδα της εποχής μας” και τόνισε: “Έμαθα με θλίψη το θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Πρωθυπουργός επί πολλά χρόνια, σημάδεψε τη σύγχρονη Βρετανία όπως λίγοι το έχουν κάνει πριν ή μετά από αυτήν. Ήταν μια εξαιρετική ηγέτις της εποχής μας”.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, υπογράμμισε ότι η σχέση της με τη Γαλλία ήταν “πάντα ειλικρινής και έντιμη”. “Καθ’ όλη τη δημόσια ζωή της, με τις συντηρητικές της πεποιθήσεις τις οποίες στήριζε απολύτως, έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για την ακτινοβολία του Ηνωμένου Βασιλείου και την υπεράσπιση των συμφερόντων του”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του, χαιρετίζοντας επίσης την “αποφασιστική της ώθηση” για την κατασκευή της σήραγγας της Μάγχης.

Στη Μαδρίτη ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι χαιρέτισε την “ακλόνητη δέσμευσή της για την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου καθώς και τη σθεναρή αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις που αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τις σημερινές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις” οι οποίες όπως “η Μάργκαρετ Θάτσερ στη δεκαετία του ’80, αντιμετωπίζουν πολύπλοκες προκλήσεις που απαιτούν μεγάλες δόσεις φιλοδοξίας και πολιτικού θάρρους”.

Από το Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η Θάτσερ “ήταν μια πραγματικά μεγάλη ηγέτις, μια γυναίκα με αρχές, αποφασιστικότητα, πεποιθήσεις, δύναμη, μια γυναίκα με μεγαλείο. Ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του Ισραήλ και του Εβραϊκού λαού. Ενέπνευσε μια γενιά πολιτικών ηγετών”.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κυβερνών κόμμα στη Νότια Αφρική, δήλωσε για την Μάργκαρετ Θάτσερ: “Απέτυχε να αναγνωρίσει το ANC ως νόμιμο κόμμα για να κυβερνήσει (τη Νότια Αφρική), αλλά δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με τον βρετανικό λαό για το θέμα αυτό, όμως πολύ νερό κύλησε κάτω από τις γέφυρες από τότε”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ANC Κιθ Χόζα, τόνισε όμως ότι ήταν “μια εξαιρετική ηγέτης”.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επισήμανε: “Ήταν αναμφίβολα μια μεγάλη γυναίκα πολιτικός, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα της, και μια προσεκτική ‘παίκτρια’ που είχε δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα τη θυμόμαστε τόσο για τις συνεισφορές όσο και για τις επιφυλάξεις της όσον αφορά το κοινό μας σχέδιο (για την Ευρώπη)”. Επίσης υπογράμμισε ότι η Θάτσερ “είχε υπογράψει την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη και βοήθησε στη δημιουργία της ενιαίας αγοράς. Έπαιξε σημαντικό ρόλο για να φέρει στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που προηγουμένως βρίσκονταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι η Θάτσερ “σημάδεψε τη βρετανική και την ευρωπαϊκή πολιτική”. “Παρά τις προφανείς πολιτικές διαφορές μας, η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι μια ιστορική προσωπικότητα”, τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Από τη Μόσχα, ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια “μεγάλος πολιτικός” που “θα μείνει στην ιστορία”. “Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν μια μεγάλη πολιτική προσωπικότητα και ένας ευφυής άνθρωπος. Θα παραμείνει στη μνήμη και την ιστορία μας”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Γκορμπατσόφ, ο οποίος συνομιλούσε άμεσα με την Θάτσερ κατά την χρονική περίοδο του τέλους του ψυχρού πολέμου.
“Η Θάτσερ ήταν μια γυναίκα πολιτικός την οποίας ο λόγος είχε μεγάλο βάρος. Η πρώτη μας συνάντηση, το 1984, σηματοδότησε την αρχή των σχέσεων που ήταν δύσκολες και όχι πάντα ήρεμες, ήταν όμως σοβαρές και υπεύθυνες και για τις δύο πλευρές”, πρόσθεσε.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, δήλωσε ότι η Θάτσερ ήταν μια “θαρραλέα προσωπικότητα”.
“Ήταν μια τολμηρή προσωπικότητα, μια γυναίκα που είχε μάθει ότι ένας ηγέτης πρέπει να έχει ισχυρές πεποιθήσεις, επειδή οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα τρόπο να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, εκτός και αν οι ηγέτες τους δίνουν μια κατεύθυνση για να ακολουθήσουν”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων των προέδρων Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Οι μεταρρυθμίσεις της στους τομείς της οικονομίας, της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία των συνδικάτων, και η ανάκτηση των Νήσων Φόκλαντ την ανύψωσαν πάνω από την τυπική πολιτική, και μπορεί να μην είχαν επιτευχθεί υπό οποιονδήποτε άλλο ηγέτη», εκτίμησε ο Τζον Μέιτζορ, ηγετικό στέλεχος των Συντηρητικών της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Εργατικών Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε την εκλιπούσα μια «επιβλητική πολιτική μορφή». «Πολύ λίγοι ηγέτες καταφέρνουν να μεταβάλλουν όχι μόνο το πολιτικό τοπίο στη χώρα τους αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Μάργκαρετ ήταν μια τέτοια ηγέτις. Η παγκόσμια απήχησή της ήταν τεράστια», είπε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέθανε η Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ – Μεσίστιες οι σημαίες στην Βρετανία

Διάσημες ρήσεις της Θάτσερ

Η Σιδηρά Κυρία που νίκησε τον χουλιγκανισμό στην Αγγλία

Θρήνος στη Βρετανία! Πέθανε η Μάργκαρετ Θάτσερ – Κόσμος

– Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η πρώην πρωθυπουργ

Όταν η Θάτσερ επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1980

Όταν η Μέριλ Στρηπ γινόταν Βαρόνη Θάτσερ! – VIDEO

ΒΙΝΤΕΟ: Η Θάτσερ των Φώκλαντς και ο καβγάς με τον Μιτεράν για τους Exocet

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε