Πέμπτη, 1 Αυγ.
29oC Αθήνα

Οι μυστικές συζητήσεις Κλίντον – Μπλερ για το θάνατο της Νταϊάνα

Οι μυστικές συζητήσεις Κλίντον – Μπλερ για το θάνατο της Νταϊάνα

Οι συνομιλίες που είχαν οι τότε ηγέτες των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, έρχονται στο φως μετά από αίτημα ελευθερίας στην πληροφόρηση προς την Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Κλίντον. Στις 500 σελίδες των μυστικών συνομιλιών Μπλερ και Κλίντον αναφέρονται στο θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στην κατάσταση στο Ιράκ και τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Βόρεια Ιρλανδία.

Είναι τόσο στενή η σχέση των δυο ανδρών που αποκαλούν ο ένας τον άλλο φίλο (mate ο Μπλερ και bud ο Κλίντον), κάνουν αστεία σχετικά με το γράψουν από κοινού ένα βιβλίο ή να κρατήσει ο ένας τα παιδιά του άλλου, ενώ φαίνεται να έχουν οικειότητα και με τον (τότε) επικεφαλής του Σιν Φέιν (του πολιτικού βραχίονα του IRA) Τζέρι Άνταμς, τον οποίο αποκαλούν με το μικρό του όνομα.

Μπλερ και Κλίντον αυτο…αποθεώνονται πως παγκόσμιοι ηγέτες για την ειρήνη, ενώ ο Μπιλ Κλίντον είχε προσφερθεί να κάνει… μπέιμπι σίτινγκ στα παιδιά του Τόνι Μπλερ την περίοδο που ο Βρετανός πρωθυπουργός περίμενε τη γέννηση του γιου του Λίο.

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όταν τον Αύγουστο του 1997 σκοτώθηκε στο Παρίσι η πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο Μπλερ είχε αποκαλύψει στον Κλίντον πως δεν πίστευε τα όσα ακούγονταν πως έγιναν στη γέφυρα της Pont D’ Alma, όπου το αυτοκίνητο της Λαίδη Ντι και του Ντόντι Αλ Φαγιέτ ανατράπηκε και το ζευγάρι σκοτώθηκε.

Φωτογραφία EPA

Ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε αποκαλύψει στον πρόεδρο των ΗΠΑ πόσο του έλειπε η Νταϊάνα σε προσωπικό επίπεδο. «Είναι σαν να πέφτει ένα αστέρι. Ήταν ένα αστέρι για εκείνους (σ.σ. τους Βρετανούς)», είχε πει ο Μπλερ. Όταν ο Κλίντον του τηλεφώνησε για συλλυπητήρια, ο Βρετανός πολιτικός του είπε πως ήταν μια «ζοφερή» στιγμή. «Είμαστε στο Μάρθας Βίνγιαρντ για διακοπές και υπάρχουν εδώ μαζί μας πολύ που την γνώριζαν» του απάντησε ο Κλίντον.

Φωτογραφία Daily Mail

«Την είχαμε δει πριν λίγες εβδομάδες όταν έκανε ένα δείπνο μαζί με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, είναι εξαιρετικό παιδί» είχε πει ο Μπλερ. «Ναι, ανησυχώ πολύ γι’ αυτά τα παιδιά (τον Γουίλιαμ και τον Χάρι)», είπε πει ο Κλίντον για να τονίσει ο Μπλερ: «Ήταν βράχος σταθερότητας, με την έννοια πως ήταν ο σύνδεσμός τους με τον έξω κόσμο».

Σύμφωνα με τον Μπλερ «το πρόβλημα ήταν ο τρόπος που ζούσε, σε μια φρενίτιδα. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε πόσο παρεμβατικό ήταν (σ.σ. το κυνήγι από τον Τύπο) σε κάθε πτυχή της ζωής της. Την τελευταία φορά που της είχα μιλήσει, μου είχε πει πως αν δεν ήταν τα αγόρια, θα είχε φύγει στο εξωτερικό».

Πηγή: Daily Mail

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε