Σήμερα το Doodle της Google τιμά τον σπουδαίο Αιγύπτιο Αρχιτέκτονα, Hassan Fathy που με τις πρωτοποριακές μεθόδους του έθεσε τα θεμέλια μιας αρχιτεκτονικής που σέβεται τον πολιτισμό, την ιστορία, το περιβάλλον και πάνω από όλα την παράδοση.
Οι οικισμοί του Hassan Fathy ενέπνευσαν μεταγενέστερους αρχιτέκτονες σε όλον τον κόσμο με κύριο γνώμονα να δημιουργούν με απλά και φθηνά υλικά, οικισμούς φιλικούς στο περιβάλλον και κυρίως οικισμούς που ικανοποιούν της ιδιαίτερες ανάγκες κάθε οικογένειας.
Σήμερα οι οικισμοί αυτοί δεν θυμίζουν σε τίποτα την αίγλη, την πρωτοπορία και την ιστορία που με τόσο κόπο ήθελε να διατηρήσει αναλλοίωτη ο Hassan Fathy.
Το 1940 η κυβέρνηση της περιοχής Luxor της Αιγύπτου αποφάσισε να μεταφέρει την κοινότητα του παλιού χωριού, Old Gourna σε νέο χωριό. Έξι χρόνια μετά, ξεκίνησε η κατασκευή, τα καθήκοντα της οποίας ανέλαβε ο Hassan Fathy, διάσημος για τις πρωτοποριακές μεθόδους του με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον.
Στο παρακάτω βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο Youtube το 2011, ο οργανισμός World Monuments Fund, επισκέφτηκε τον οικισμό που πλέον διαφέρει πολύ από την εικόνα που είχε στο παρελθόν…
Δεκαετίες μετά, τα κτίρια έχουν αλλοιωθεί, παρόλο που οι κάτοικοι τονίζουν ότι παρά τις δυσκολίες, η σημασία της διατήρησης της κληρονομιάς παραμένει.
Παλιά τα σπίτια, χάρη στην τεχνική του Hassan Fathy, ήταν ζεστά τον Χειμώνα και δροσερά το Καλοκαίρι. Το κόστος ήταν φθηνό και τα άνετα δωμάτια έκαναν τον χώρο ιδανικό. Τώρα όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει…
“Πλέον όταν βρέχει πρέπει να βγαίνω έξω από το σπίτι γιατί μπαίνει όλο το νερό μέσα στο σπίτι. Κομμάτια από το ταβάνι πέφτουν πάνω από τα κεφάλια μας και φοβάμαι να αφήσω μόνα τους τα παιδιά μου. Θα ήταν λάθος μου”, αναφέρει κάτοικος του χωριού.
Άλλος κάτοικος μιλά στην κάμερα και αποκαλύπτει: “Οι πέτρες γίνονται κομμάτια και τα σπίτια καταρρέουν. Είναι σαν να βυθίζονται!”
Οι δομές των κτιρίων έχουν βάση πέτρες αλατιού, οι οποίες διαλύονται στο νερό ή την υγρασία, με αποτέλεσμα να χρειάζεται συντήρηση κάθε τρεις με τέσσερις μήνες, κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο και χρήμα.
Παρόλο που οι συνθήκες επιβίωσης είναι αντίξοες, όλοι οι κάτοικοι τονίζουν ότι ποτέ δεν θα εγκατέλειπαν το χωριό τους αφού πολλοί από αυτούς έχουν φτιάξει το σπίτι μόνοι τους και είναι συναισθηματικά δεμένοι με αυτό.
Σήμερα, ο οργανισμός World Monuments Fund συνεργάζεται με την Unesco, για τη διατήρηση της κληρονομιάς του χωριού New Gourna.
“Ξαναφτιάξτε το σπίτι με το πνεύμα του Hassan Fathy και όχι τα υλικά του”, είναι η φράση που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του χωριού και καλούν σε βοήθεια κυβέρνηση και οργανώσεις για να έχουν και πάλι μια βιώσιμη κατοικία.
Δείτε το βίντεο με τις ανατριχιαστικές δηλώσεις των κατοίκων και το σπίτι του Hassan Fathy στο οποίο έζησε για 15 ολόκληρα χρόνια: