Site icon NewsIT
11:39 | 16.01.17

Οι οκτώ πλουσιότεροι του κόσμου έχουν όσα η μισή ανθρωπότητα…

Οι οκτώ πλουσιότεροι του κόσμου έχουν όσα η μισή ανθρωπότητα…
Newsit Newsroom

Ο πλούτος οκτώ ανθρώπων είναι ίσος με τον πλούτο του φτωχότερου μισού του πληθυσμού της Γης, αποκαλύπτει έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Oxfam. Ενώ πολλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι, ο πλούτος των υπερπλούσιων έχει αυξηθεί ετησίως κατά 11%, κατά μέσον όρο, από το 2009.

Η Oxfam βασίζει τις μετρήσεις της σε στοιχεία από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό Forbes. Οι οκτώ που κατονόμασε η έκθεση είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex (έχει και τα μαγαζιά Zara) Αμάνθιο Ορτάγκα, ο βετεράνος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού Κάρλος Σλιμ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Λάρι Έλισον, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Λίγες μέρες πριν από το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετία, η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης αποκαλύπτει ότι το χάσμα πλούτου μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ, με καινούργια στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία να δείχνουν πως το φτωχότερο μισό του πλανήτη κατέχει λιγότερο από όσο υπολογίζονταν προηγουμένως.

Το 2016 εννέα άτομα κατείχαν όσο και τα 3,6 δισεκατομμύρια άτομα που απαρτίζουν το φτωχότερο ήμισυ της ανθρωπότητας. Συγκριτικά, το 2010, η περιουσία των 43 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου συνολικά αντιστοιχούσε στο φτωχότερο 50%, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς.

Ο Μπιλ Γκέιτς, πλουσιότερος άνδρας του κόσμου που συμμετέχει συχνά στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, έχει δει την περιουσία του να εκτοξεύεται κατά 50% ή 25 δισ. δολάρια (23,5 δισ. ευρώ) από το 2006, που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Microsoft, παρά τις προσπάθειές του να δωρίσει το μεγαλύτερο μερίδιό της.

Ενώ ο Γκέιτς συμβολίζει το πώς ο υπερβολικός πλούτος μπορεί να ανακυκλωθεί για να βοηθήσει τους φτωχούς, η Oxfam πιστεύει πως αυτού του είδους η “μεγάλη φιλανθρωπία” δεν επιλύνει το ουσιαστικό πρόβλημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version