Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Οι “Πειρατές”… κούρσεψαν την Μέρκελ και τον Ρέσλερ!

"Που να είναι άραγε οι Φιλελεύθεροι".... σκέφτεται η Μέρκελ. ΦΩΤΟ REUTERS
Βαθαίνει το ρήγμα στον συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ. Παρά την κρίση αναμένεται ότι η γερμανική Βουλή θα υπερψηφίσει τον διευρυμένο μηχανισμό EFSF στα τέλη Σεπτεμβρίου
 

Σύμφωνα με τα exit polls του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ZDF, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν πρώτη δύναμη με τα ποσοστά τους όμως να υποχωρούν από το 30,8 % το 2006 στο 28,6 % σήμερα. Μικρή αύξηση για τους Χριστιανοδημοκράτες της Α. Μέρκελ που λαμβάνουν 23,2 % (2006: 21,3%).
 
Κατακόρυφη αύξηση γνώρισαν τα ποσοστά των Πρασίνων που εκτινάσσονται στο 17,4 % (2006: 13,1 %) ενώ απώλειες κατέγραψε το κόμμα της Αριστέρας που συγκεντρώνει το 11,6 % των ψήφων (2006: 13,4 %).
 
Μεγάλος νικητής της βραδιάς είναι αναμφίβολα το κόμμα των Πειρατών που με 9 % θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά σε τοπικό κοινοβούλιο της Γερμανίας.
 
Σοκ στο FDP
 
Οι Φιλελεύθεροι γνώρισαν τελικά ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από ότι αναμένετο. Λαμβάνοντας μόλις το 1,9 % των ψήφων δεν θα εκπροσωπούνται στο επόμενο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου. Η σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, η συζήτηση περί συντεταγμένης χρεοκοπίας που ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Ρέσλερ έφερε στο προσκήνιο, προφανώς αποδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους. Αναλυτές στο Βερολίνο σημειώνουν ότι οι πολίτες, που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ωφελείται η Γερμανία από το κοινό νόμισμα, «τιμωρούν όσους προσπαθούν να θυσιάσουν το ευρώ στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων».
 
Οι Φιλελεύθεροι εισέρχονται σε «φάση περισυλλογής, όπως δήλωσε ο γγ. του κόμματος Λίντνερ» ο οποίος τόνισε ωστόσο ότι θα επιμείνουν στην πολιτική τους όσον αφορά την ευρωκρίση καθώς εκτιμούν ότι σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα «δεν μπορείς να επηρεάζεσαι από μια εκλογική αναμέτρηση».
 
Ανησυχία στο CDU
 
Στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών εκφράζονται φόβοι ότι μετά το ταπεινωτικό αυτό εκλογικό αποτέλεσμα, οι Φιλελεύθεροι ενδέχεται να γίνουν απρόβλεπτοι, ρισκάροντας ακόμη και την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στην προσπάθειά τους να καλλιεργήσουν ένα προφίλ κόμματος που «μάχεται για τα συμφέροντα των γερμανών φορολογουμένων».
Σε αυτά τα συμφραζόμενα το ερώτημα που τίθεται εκ νέου είναι πώς θα αντέξει αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός μέχρι τις εκλογές του 2013; Μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι μονόδρομος για την Α. Μέρκελ…
 
Παρά την κρίση στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση της Μέρκελ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γερμανική Βουλή θα υπερψηφίσει τον διευρυμένο μηχανισμό EFSF στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες προσφέρουν στήριξη στη Μέρκελ για τις αποφάσεις σχετικά με το ευρώ αλλά ζητούν στη συνέχεια προσφυγή στις κάλπες. Πολλοί αναπολούν ήδη τον μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών που διαχειρίστηκε άψογα τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 – 2009. Αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες δεν έχουν κανέναν λόγο σήμερα να μπουν ως μικρότερος εταίρος σε κυβέρνηση με καγκελάριο τη Μέρκελ. Βλέπουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν και να διασφαλίζουν πλειοψηφία με τους Πράσινους, είτε αν οι εκλογές γίνουν πρόωρα είτε αν γίνουν το 2013.
 
Η ανάλυση του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος δίνει και την απάντηση στο γιατί έπεσε στο κενό η ευρωσκεπτικιστική στροφή του Ρέσλερ και του FDP. Για παράδειγμα, στο ερώτημα ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο στην κρίση του ευρώ, η καθαρή πλειοψηφία εμπιστεύεται τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, ακολουθούν Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και μόνο το 2% εμπιστεύεται τους Φιλελεύθερους του Ρέσλερ. Μένουν εκτός Βουλής στο πέμπτο κατά σειρά κρατίδιο μέσα σε ένα χρόνο.
 
Η ραγδαία αποκαθήλωση του FDP, που πριν από δύο χρόνια άγγιζε το 15% παγγερμανικά, δεν έχει προηγούμενο. Ενας εταίρος που παραπαίει είναι επικίνδυνος για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ. Η καγκελάριος θεωρεί – και δικαίως – ότι επιβεβαιώθηκε η γραμμή της στην κόντρα με τον αντικαγκελάριο Ρέσλερ που θέλει την «ελεγχόμενη» πτώχευση της Ελλάδας, αλλά το ερώτημα που τίθεται ακόμη πιεστικότερα είναι: Θα αντέξει ο συνασπισμός άλλα δύο χρόνια μέχρι τις παγγερμανικές εκλογές του 2013;
 
 
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε την πολιτική κόκκινη γραμμή για τη συνεργασία με τους Φιλελεύθερους. Δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα είναι στην ίδια κυβέρνηση με ένα κόμμα που διολισθαίνει στον ευρωσκεπτικισμό. Αλλά η σημερινή ηγεσία των Φιλελευθέρων δεν έχει άλλη επιλογή παρά να μείνει στο όχημα του ευρωσκεπτικισμού.

Εκεί που εξώθησε την αντιπαράθεση με τη Μέρκελ για την Ελλάδα και το ευρώ, κάθε πισωγύρισμα του Ρέσλερ θα θεωρηθεί προδοσία από όσους πιστεύουν ότι το «όχι» στα πακέτα ευρωστήριξης προστατεύει τις τσέπες των Γερμανών. Και αυτούς θέλει να προσεταιριστεί με τη σκληρή γραμμή για την Ελλάδα. Είναι λοιπόν προδιαγεγραμμένο ότι η κόντρα θα συνεχιστεί. Στη μάχη πολιτικής επιβίωσης που δίνουν οι Φιλελεύθεροι θα γίνουν πιο επιθετικοί, αλλά η Μέρκελ μπορεί πλέον να τους αντιμετωπίζει από θέση ισχύος.

Πηγή: Deutsche Welle, “Τα Νέα”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

‘Εκπληξη απο τους “Πειρατές” της Γερμανίας

Συντριβή για τον ανθέλληνα αντικαγκελάριο της Μέρκελ

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε