Τετάρτη, 27 Νοε.
13oC Αθήνα

“Οι πλημμύρες στη Σερβία αποτελούν προειδοποίηση της φύσης”, τονίστηκε σε συνέδριο

“Οι πλημμύρες στη Σερβία αποτελούν προειδοποίηση της φύσης”, τονίστηκε σε συνέδριο

Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που έπληξαν τη Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες τον Μάιο αποτελούν προειδοποίηση ότι πρέπει να επανέλθει η σύνεση και να υπάρξει προσήλωση στην προστασία του περιβάλλοντος, τονίστηκε σε συνέδριο με θέμα “Περιβάλλον προς την Ευρώπη” που διοργανώθηκε σήμερα στο Βελιγράδι από το Εμπορικό Επιμελητήριο Σερβίας.

Ο καθαρισμός των περιοχών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και ο καθαρισμός του αποχετευτικού δικτύου είναι οι πρώτες αποστολές για τη Σερβία, τόνισε η μόνιμη συντονίστρια του ΟΗΕ στη χώρα, Ιρένα Βογιάτσκοβα Σολοράνο και εκτίμησε ότι είναι ακόμη νωρίς για αποτίμηση των συνολικών ζημιών.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ παρέδωσε στην κυβέρνηση της Σερβίας έκθεση, στην οποία εμπειρογνώμονες του οργανισμού μετά από αποτίμηση της κατάστασης το διάστημα 18-31 Μαΐου προειδοποιούν για τους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον, μετά την υποχώρηση των νερών και για τις ζημιές στη γεωργία.

Αναφερόμενη στους μεγαλύτερους κινδύνους επισήμανε ότι το πόσιμο νερό αναμείχθηκε με νερά του αποχετευτικού συστήματος, ότι το περιβάλλον στις πληγείσες περιοχές πρέπει να καθαριστεί και οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, εφόσον γίνει απολύμανση.

“Όσο περισσότερο κατανοούμε τη φύση, τόσο καλύτερα μπορούμε να προστατευθούμε από τα πνεύματά της” τόνισε η ανώτατη εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Σερβία.

“Όταν βλέπουμε τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις κατανοούμε ότι μπορούσαν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό. Τα εγκαταλειμμένα κανάλια δείχνουν ότι δεν ενδιαφερόμαστε για τα απόβλητα, δεν ανακυκλώνουμε, οι κατολισθήσεις δείχνουν ότι σπίτια έχουν κατασκευαστεί χωρίς σχέδια”, ανέφερε η κ. Βογιάτσκοβα Σολοράνο.

Η περιορισμένη ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακή κρίση στο μέλλον, προειδοποίησε και υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη από τις καταστροφικές πλημμύρες θα είναι μακρόχρονη και ότι πρέπει να υπάρξει περιφερειακή συνεργασία, επειδή οι φυσικές καταστροφές έπληξαν γειτονικές χώρες.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σερβίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων, διεθνών οργανισμών και οικονομικών συνδέσμων εκτίμησαν ότι το κεφάλαιο 27 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αφορά την οικολογία είναι από τα πιο απαιτητικά και πιο δαπανηρά και ότι στη Σερβία ο δρόμος της υιοθέτησης κανονισμών και συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα είναι “ακανθώδης”.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, Στάνα Μπόζοβιτς είπε ότι το κεφάλαιο 27 είναι το πιο δαπανηρό, το πιο απαιτητικό και το πιο δύσκολο, καθώς περιλαμβάνει τα 2/3 των κανονισμών και των προτύπων που πρέπει να εναρμονιστούν με αυτά της ΕΕ.

Απαιτούνται 10.5 δισ. ευρώ για την πλήρη εναρμόνιση των οικολογικών προτύπων, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση και ο μη κυβερνητικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν σε αυτή την πορεία.

Ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία, Φρεκ Γιάματ είπε ότι από το 2014 έως το 2020, από τα προενταξιακά κονδύλια ύψους 200 εκ. ευρώ, ένα σημαντικό ποσό θα διατεθεί στην οικολογία.

Εξέφρασε δε την προσδοκία ότι η Σερβία με επιτυχία θα απαντήσει στις προκλήσεις που ενέχει η εναρμόνιση των κανονισμών της χώρας με τους κανονισμούς στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Γιαμάτ ανέφερε ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος για την εφαρμογή ορισμένων προτύπων που προβλέπονται από το διαπραγματευτικό κεφάλαιο 27 και ότι πολλές χώρες την αξιοποίησαν, με τελευταία την Κροατία.

Τόνισε ακόμη ότι είναι σημαντικό να ετοιμαστεί σαφές σχέδιο επενδύσεων στην οικονομία και να υπάρξει ειδικό ταμείο από το οποίο θα χρηματοδοτούνται περιβαλλοντικά έργα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχία Σέρβων οικονομολόγων για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας τους

Σερβία: Βοήθεια της Παγκόμιας Τράπεζας για τις καταστροφές από τις πλημμύρες

Σερβία: Από… φθινόπωρο οι συζητήσεις με ΔΝΤ για νέο πρόγραμμα

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε