Με κινητή και ακίνητη περιουσία που φτάνει μεταξύ 2,3 και 7,7 εκατ. δολαρίων και ετήσια εισοδήματα τουλάχιστον 2 εκατ. δολαρίων, ο Μπαράκ Ομπάμα είναι μεν πλούσιος αλλά όχι αρκετά για να μπει στη λίστα με τους 20 πλουσιότερους ηγέτες στον κόσμο. Μια λίστα στην οποία κυριαρχούν οι μη εκλεγμένοι μονάρχες, με επικεφαλής τον 83χρονο βασιλέα της Ταϊλάνδης Μπουμιμπόλ, τον οποίο πολλοί υπήκοοι του προσκυνούν σαν ζωντανό θεό.
Ο 83χρονος λοιπόν βασιλιάς της Ταϊλάνδης έχει μια περιουσία που φτάνει τα 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ακολουθεί στην δεύτερη θέση ο “σπάταλος” όπως τον αποκαλούν σουλτάνος του Μπρουνέι με περιουσία 15,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με περιουσία 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όμως στην λίστα δεν είναι μέσα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Με βάση το «πόθεν έσχες» του προεδρικού ζεύγους των Ηνωμένων Πολιτειών ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα δήλωσαν επίσης εισοδήματα τουλάχιστον 2 εκατ. δολαρίων για το 2009, τα οποία προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από τα δικαιώματα των δύο βιβλίων που έχει γράψει ο πρόεδρος ( «Ονειρα από τον πατέρα μου» και «Τολμώ να ελπίζω» ).
Οι μεγάλες αποκλίσεις στα ποσά οφείλονται στο γεγονός ότι στις ΗΠΑ οι υπόχρεοι προς δήλωση συμπληρώνουν πεδία με προκαθορισμένα ποσά «από»- «ως» και όχι συγκεκριμένα νούμερα. Με βάση τον νόμο περί «πόθεν έσχες» του 1978 μαθαίνουμε επίσης ότι ο κ. Ομπάμα έχει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και τραπεζικούς λογαριασμούς, στο οποίο πρέπει να προστεθεί ο μισθός του, που ανέρχεται σε 400.000 δολάρια τον χρόνο.
Στη λίστα με τους 20 πιο πλούσιους ηγέτες που συντάχθηκε με βάση τους σχετικούς καταλόγους του «Forbes» και των «Sunday Τimes» περιλαμβάνονται πολλοί μονάρχες (Ταϊλάνδη, Μπρουνέι, Αμπου Ντάμπι, Σαουδική Αραβία, Λιχτενστάιν, Κατάρ, Μονακό, Ομάν, Ηνωμένο Βασίλείο, Ολλανδία, Σουαζιλάνδη), μερικοί πρόεδροι (του Πακιστάν Ασίφ αλί Ζαρντάρι, της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, της Ισημερινής Γουινέας και της Νότιας Κορέας) και μόλις τέσσερις εκλεγμένοι ηγέτες: οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ και της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι, καθώς και ο τελευταίος στον κατάλογο, ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για ανάμειξη σε λαθρεμπόριο τσιγάρων, αρνούμενος τόσο την κατηγορία όσο και το να δικαστεί.