Ξεχασμένες για χρόνια σε ένα υπόγειο στο Yale είχαν μείνει χιλιάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες των πρώτων ασθενών που υποβλήθηκαν σε σύγχρονες επεμβάσεις στον εγκέφαλο.
Ο πρωτοποριακός νευροχειρουργός Dr Harvey Cushing άφησε τις φωτογραφίες των ασθενών του στο Πανεπιστήμιο του Yale μετά τον θάνατό του το 1939 μαζί με μια συλλογή από τους εγκεφάλους τους.
Οι 10.000 φωτογραφίες σιγά σιγά παρουσιάζονται στο κοινό σε ένα φιλόδοξο project, στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση της συλλογής. Η ταυτότητα όμως των περισσότερων ασθενών παραμένει άγνωστη.
“Αυτές οι φωτογραφίες ασθενών του Dr Harvey Cushing από το 1900-1930 τραβήχτηκαν για διαγνωστικούς σκοπούς, ως μέρος του Cushing Tumor Registry”, σημείωσε ο Terry Cagradi, συντονιστής του Cushing Center.
“Δεδομένου ότι αποτελούν μέρος ιατρικών πληροφοριών, δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τα ονόματα των ασθενών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα προσπαθούμε να συνδέσουμε τις πληροφορίες με τους ασθενείς”.
Η συλλογή περιλαμβάνει φωτογραφίες μωρών με διογκωμένα κρανία, κεφάλια γεμάτα ουλές και ασθενείς να κοιτάζουν τον φακό, έχοντας το δεξί τους χέρι πάνω στο στήθος.
Φωτογραφίζονταν με αυτόν τον τρόπο επειδή οι γιατροί τότε πίστευαν πως τα χέρια μπορούσαν να βοηθήσουν καθοριστικά την υγεία των ασθενών.
Υποστήριζαν πως πολλές εσωτερικές διαταραχές και ασθένειες μπορούσαν να γιατρευτούν εξωτερικά.
Πολλές δείχνουν τους “ανώνυμους” ασθενείς στην πιο ευάλωτη στιγμή τους να εμπιστεύονται την υγεία τους σε έναν γιατρό που θα γινόταν γνωστός ως ο “πατέρας της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο”.
Εκτός από τις φωτογραφίες, οι αποθηκευμένοι εγκέφαλοι των ασθενών μεταφέρθηκαν σε μια “βιβλιοθήκη εγκεφάλων” στην ιατρική βιβλιοθήκη.
Ένας από τους πιο διάσημους εγκέφαλους της συλλογής ανήκει σε μια γνωστή προσωπικότητα των αρχών της δεκαετίας του 1900.
Είναι αυτός του υποστράτηγου Leonard Wood, γιατρού και φίλου του Theodore Roosevelt.
Στα 40 του χρόνια, το 1904, άρχισε να υποφέρει από επιληπτικές κρίσεις και λίγα χρόνια αργότερα βρέθηκα αυξανόμενος όγκος στον εγκέφαλό του.
Σε μια πρωτοποριακή επέμβαση στο John Hopkins το 1910, o Cushing αφαίρεσε από τον εγκέφαλό του έναν μεγάλο καλοήθη όγκο. Θεραπεύτηκε από τις κρίσεις και συνέχισε τη δραστήρια ζωή του.
Ενώ η συλλογή μας προσφέρει μια ματιά σε μια συναρπαστική εποχή της νευροχειρουργικής, φαίνεται πως τελικά δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά.
Πηγή: Dailymail