Άκαρπες είναι οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα για το εξαφανισμένο Boeing 777 των Malaysian Airlines, με τις αυστραλιανές αρχές να τονίζουν ότι θα συνεχίσουν το Σάββατο. Ωστόσο, η υπομονή των συγγενών των 239 επιβατών έχει εξαντληθεί και σήμερα ξέσπασαν σε αξιωματούχους, τους οποίους κατηγόρησαν για εξυπηρέτηση συμφερόντων.
Οι συγγενείς των κινέζων επιβατών συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πεκίνο με εκπροσώπους των μαλαισιανών αρχών, τους οποίους κατηγορούν ότι κωλυσιεργούν.
Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Lido του Πεκίνου, ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα με μέλη των οικογενειών των κινέζων επιβατών να απαιτούν από τους μαλαισιανούς αξιωματούχους να σηκωθούν όρθιοι για να συστηθούν.
«Θέλαμε να σας δούμε τις πρώτες 24 ή 48 ώρες (μετά την εξαφάνιση του αεροσκάφους), κάτι που θα είχε απαλύνει τον πόνο που νιώθουμε αυτές τις τελευταίες 13 ημέρες», δήλωσε ένας από τους συγγενείς απευθυνόμενος στους αξιωματούχους.
Φωνές και αποδοκιμασίες συνόδευαν τις δηλώσεις του εκπροσώπου των πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που εστάλησαν στο Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρεσβευτής της Μαλαισίας στην Κίνα, δύο αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας πιλότος Μπόινγκ 777.
«Το αεροπλάνο έκανε αναστροφή, όμως το αρνιόσασταν και γι’ αυτό χάσατε πολύ χρόνο», κατήγγειλε ένας άλλος συγγενής.
Στο Βoeing επέβαιναν 153 Κινέζοι, σε σύνολο 227 επιβατών, όταν αυτό εξαφανίστηκε από τα ραντάρ περίπου μία ώρα αφού απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο.
Πολλοί μεταξύ των συγγενών των κινέζων επιβατών είναι πεπεισμένοι ότι η εξαφάνιση του Μπόινγκ εξηγείται από μια «συνωμοσία» που εξύφανε η Μαλαισία.
«Λίγη σημασία έχουν οι λόγοι (της εξαφάνισης), θα ήταν δυνατό η μαλαισιανή κυβέρνηση να ξεχάσει το μίσος της και τα συμφέροντά της και να αφήσει τους αγαπημένους μας να επιστρέψουν σπίτι τους;», διερωτήθηκε η μητέρα ενός εξ αυτών, προκαλώντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Άλλοι συγγενείς αναφέρονται στην πιθανότητα να υπήρξε δολιοφθορά στο Βoeing για πολιτικούς λόγους.
Στις σημερινές έρευνες συμμετείχαν πέντε αεροπλάνα, εκ των οποίων 3 Αυστραλιανά RAAF P3 Orions, ένα εταιρικό τζετ και ένα αεροσκάφος του αμερικανικού ναυτικού P8 Poseidon στην περιοχή 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ, για να ερευνήσουν μια έκταση 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Σε εκείνο το σημείο, στις 16 Μαρτίου, οι δορυφόροι φωτογράφησαν δυο αντικείμενα, ένα 24 μέτρων κι ένα πέντε μέτρων, που σύμφωνα με την Αυστραλία ίσως να ανήκουν το Boeing 777 που είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο αλλά μια ώρα μετά, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ.
Ο διευθυντής της αυστραλιανής Αρχής για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA), Τζον Γιανγκ, εξήγησε ότι “τα αεροσκάφη πετούν σχετικά χαμηλά, με εξειδικευμένους και ικανούς παρατηρητές, οι οποίοι ψάχνουν κοιτάζοντας από τα παράθυρα για συντρίμμια του εξαφανισμένου αεροπλάνου”.
Ο Γιανγκ τόνισε ότι ο σημερινός καιρός ήταν καλός και δεν εμπόδισε τις έρευνες, οι οποίες όμως -μέχρι στιγμής- είναι άκαρπες. “Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα”, είπε.
Και συνέχισε: “Παρόλο που αυτή η περιοχή που ερευνούμε είναι πολύ μικρότερη, από την περιοχή όπου αρχικά αναζητούσαν το αεροσκάφος, θα πρέπει να επισημάνω ότι παραμένει δύσκολο το έργο μας όταν ψάχνεις από το παράθυρο με γυμνό μάτι. Συνεπώς, ίσως χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μερικές φορές για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ερευνήσει όλη την περιοχή και την καλύψαμε”.
Ο Γιανγκ δήλωσε ότι οι αρχές έχουν προγραμματίσει μια παρόμοια έρευνα για αύριο, Σάββατο, στην ίδια περιοχή, καθώς λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την πιθανή μετακίνηση οποιουδήποτε αντικειμένου, λόγω θαλάσσιων ρευμάτων.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στο να βρούμε επιβάτες που κατάφεραν να επιβιώσουν -αν υπάρχουν- και σε αυτόν το στόχο θα επικεντρωθούμε αύριο.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Άμποτ, υπερασπίστηκε την απόφασή του να αποκαλύψει ότι οι αρχές πιθανώς έχουν εντοπίσει συντρίμμια του Boeing, τονίζοντας ότι το χρωστούσε στις οικογένειες των επιβατών.
Έχουμε χρέος να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να λυθεί το μυστήριο του εξαφανισμένου αεροσκάφους, για τους συγγενείς και όλα τα αγαπημένα πρόσωπα των 239 επιβατών της πτήσης MH370. Η Αυστραλία θα κάνει το καθήκον της. Το σημείο είναι ίσως το πιο δυσπρόσιτο που θα μπορούσατε να φανταστείτε πάνω στη Γη, αλλά αν υπάρχει κάτι εκεί κάτω, εμείς θα το βρούμε”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ