Σάββατο, 20 Ιουλ.
31oC Αθήνα

Οι τζιχαντιστές αιματοκύλησαν ξανά την Καμπούλ [pics, vids]

Καμπούλ τζιχαντιστές επίθεση

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από το μακελειό στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ και η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αιματοκυλίστηκε ξανά. Αυτή τη φορά από τους τζιχαντιστές.

Στόχος του Ισλαμικού Κράτους, που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό με τους πέντε νεκρούς και τους 10 τραυματίες, ήταν η στρατιωτική ακαδημία «Στρατάρχης Φαχίμ» στην Καμπούλ. Η επίθεση άρχισε στις 05:00 ξημερώματα (τοπική ώρα).

Οι δράστες εκτόξευσαν ρουκέτες, ενώ ακολούθησαν πυρά αυτομάτων όπλων και ρίψεις αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων. Το σκηνικό αυτό συνεχίστηκε για ώρες.

Ήταν η τρίτη επίθεση ενόπλων στην Καμπούλ μέσα σε δέκα ημέρες. Η πρώτη ήταν εκείνη με στόχο το ξενοδοχείο Intercontinental στις 20 Ιανουαρίου. Η δεύτερη ήταν η έκρηξη ενός ασθενοφόρου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στο κέντρο της πόλης το Σάββατο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 103 ανθρώπους.

Σύμφωνα με μάρτυρα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, οι δράστες της επίθεσης στη στρατιωτική ακαδημία ήταν τουλάχιστον τέσσερις. Οι τζιχαντιστές προκάλεσαν έκρηξη στην είσοδο της ακαδημίας, αλλά η αντίδραση της φρουράς δεν τους επέτρεψε να μπει στο εσωτερικό.

Νεκροί δυο δράστες

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν, «δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν, δύο (τζιχαντιστές) σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις μας κι ένας συνελήφθη ζωντανός.

Μάλιστα, video Ruptly δείχνει έναν άνδρα με τα χέρια δεμένα πίσω, να μπαίνει σε αυτοκίνητο και να απομακρύνεται από το σημείο.

Οι αφγανικές δυνάμεις «κατέσχεσαν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, δύο (τουφέκια εφόδου) Καλάσνικοφ κι ένα γιλέκο με εκρηκτικά», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας της χώρας.

Οι τζιχαντιστές την ευθύνη

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση. Μέσω του πρακτορείο Amaq, οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν ότι είναι πίσω από την αποστολή αυτοκτονίας στην Καμπούλ.

Οι αφγανικές Ειδικές Δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην Ακαδημία, η οποία βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση 400 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ και η οποία περικυκλώθηκε από μεγάλη δύναμη του στρατού και της αστυνομίας.

Η στρατιωτική ακαδημία είχε στοχοθετηθεί και πάλι τον Οκτώβριο, όταν δεκαπέντε νεοσύλλεκτοι σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι εναντίον του μικρού λεωφορείου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί καθώς αναχωρούσαν από το στρατόπεδό αφού τους είχαν δοθεί άδειες.

Στη στρατιωτική ακαδημία Στρατάρχης Φαχίμ, φοιτούν ή εκπαιδεύονται αξιωματικοί του αφγανικού στρατού, από τον βαθμό του δοκίμου μέχρι και τα στελέχη του επιτελείου.

Η σχολή αποκαλείται στους στρατιωτικούς κύκλους «το Saint-Cyr του Αφγανιστάν» ή ακόμη «το Sandhurst της άμμου» — τα προσωνύμια αυτά παραπέμπουν στις κορυφαίες στρατιωτικές σχολές της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις