- Η ΕΕ φαίνεται πως πόνταρε στο Bremain αλλά τελικά το Brexit έφερε τα πάνω - κάτω - Εντατικός κύκλος επαφών και ενεργειών ξεκινάει... χθες στην Ευρώπη για να γίνει damage control μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση - Πρώτο μέλημα το... μασάζ στις αγορές, οι οποίες μετά το απρόσμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο νησί έδειξαν σύγχυση και πανικό - Πως θα κινηθεί η Άνγκελα Μέρκελ και κατά πόσο έχει υπόσταση ένα γαλλο-γερμανικό σχέδιο - Συνεδριάζει εκτάκτως το Ευρωκοινοβούλιο και συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής χωρίς την Αγγλία - Θα στείλουν το εξής μήνυμα στον -ήδη παραιτηθέντα- Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον: "Βγείτε γρήγορα"
Η αλήθεια είναι πως το Brexit αποτέλεσε ένα ισχυρό σοκ… για όλους. Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς αγορές. Το μεγαλύτερο όμως πλήγμα για την ώρα μοιάζει αυτό της Ενωμένης (σ.σ. για πόσο ακόμη;) Ευρώπης.
Κι αυτό διότι πραγματικά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες θα είναι οι συνέπειες για την ίδια τη Βρετανία μετά το “διαζύγιο” και κυριότερα αν αυτές θα έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο, τόσο για την κοινωνία, όσο και για την πολιτική σκηνή και την οικονομία της.
Και αφού αναγκάστηκε να προσαρμόσει την ατζέντα της με γνώμονα το δημοψήφισμα στη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδοθεί από σήμερα σε έναν εντατικό κύκλο επαφών με στόχο να ορίσει μια νέα πορεία για τους Ευρωπαίους και να προετοιμάσει τη ζωή χωρίς τη Βρετανία.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τι θέλει να κάνει εφεξής η Ευρωπαϊκή Ένωση ελλείψει… Μεγάλης Βρετανίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να «παράσχει επιπλέον ρευστότητα» εφόσον καταστεί αναγκαίο. Ενώ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει, η ΕΚΤ θεωρεί πως το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης είναι «ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας».
Άλλωστε η σύγχυση στις διεθνείς αγορές ήταν τεράστια, κάτι που αποτυπώθηκε και στην Wall Street, με τον Dow Jones να κάνει “βουτιά” 610 μονάδων!
Η Βρετανία πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τους όρους αποχώρησής της από την ΕΕ «όσο το δυνατόν συντομότερα» επέμειναν σήμερα οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών που ανησυχούν μπροστά στο ενδεχόμενο μιας κατάστασης αναποφασιστικότητας.
«Είμαστε διατεθειμένοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις σύντομα» υπογράμμισαν οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, έπειτα από μια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συγκάλεσε μια μίνι σύνοδο τη Δευτέρα στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, με τη συμμετοχή και του Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να «αναλύσουν την κατάσταση με ηρεμία κι αυτοσυγκράτηση».
Δύο ημέρες νωρίτερα, το Σάββατο, επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών μελών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ιταλία) θα συναντηθούν για να συζητήσουν το ζήτημα.
Πολλές πηγές επισημαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι μια πρωτοβουλία εκ μέρους του Βερολίνου και του Παρισιού βρισκόταν υπό επεξεργασία με στόχο να δοθεί μια νέα προοπτική στην ΕΕ.
Το Παρίσι θα αναλάβει μια «πρωτοβουλία προκειμένου η Ευρώπη να επικεντρωθεί στα ουσιώδη» υποσχέθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάνοντας λόγο για «την ασφάλεια», «τις επενδύσεις υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης», «την οικονομική και κοινωνική αρμονία», όπως επίσης «την ενίσχυση της ευρωζώνης και τη δημοκρατική διακυβέρνησή της».
Ερωτηθείς σήμερα σχετικά με τον ρόλο που θα μπορούσαν να αναλάβουν από κοινού Γαλλία- Γερμανία, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι αναμένει από τις δύο χώρες «να λάβουν πολύ ξεκάθαρες θέσεις».
Μια συνεδρίαση των 28 επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με στόχο να εξεταστεί η εφαρμογή στην πράξη του Brexit.
Ακόμα και πριν από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, στελέχη της Κομισιόν είχαν κληθεί να αναβάλουν τα σχέδια των διακοπών τους για τον Ιούλιο προκειμένου να μην καθυστερήσουν καθόλου οι έντονες διεργασίες στην Επιτροπή.
Οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οι Βρετανοί ευρωβουλευτές καταλαμβάνουν 73 εκ των 751 εδρών συναντήθηκαν σήμερα το πρωί.
Ο πρόεδρος Μάρτιν Σουλτς συγκάλεσε μια έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη 28 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εγκριθεί ένα ψήφισμα με τον οποίο θα καλείται ο Ντέιβιντ Κάμερον να «ενεργοποιήσει» όσο το δυνατόν συντομότερα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόδου.
Μια σύνοδος της ΕΕ έχει προγραμματιστεί την 28η και 29η Ιουνίου στις Βρυξέλλες μεταξύ με κεντρικό θέμα το Brexit.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου των 28 κρατών μελών, την 28η Ιουνίου θα υπάρξει μια παρέμβαση του Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη από τον Ντόναλντ Τουσκ σήμερα.
Την 29η Ιουνίου, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα έχουν μια «ανεπίσημη» συνεδρίαση για να «συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικής φύσης επιπτώσεις του Brexit», ήτοι τις ρήτρες και όρους της αποχώρησης της Βρετανίας και κατόπιν το μέλλον μιας ΕΕ «των 27» κρατών μελών.
Η Σλοβακία αναμένεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μετά την Ολλανδία, την 1η Ιουλίου για το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων από την Μπρατισλάβα οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα μεταβούν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας στο πλαίσιο της παραδοσιακής επίσκεψης κατά την έναρξη μιας προεδρίας. Η οργάνωση του Brexit θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters / Eurokinissi