Κυριακή, 28 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Οι Βρυξέλλες θα απαγορεύσουν τις συναλλαγές με ιδρύματα στην Κριμαία

Οι Βρυξέλλες θα απαγορεύσουν τις συναλλαγές με ιδρύματα στην Κριμαία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να απαγορεύσει τις συναλλαγές με οικονομικά ιδρύματα της Κριμαίας στο πλαίσιο της αντίδρασής της στην προσάρτηση της χερσονήσου αυτής στη Ρωσική Ομοσπονδία τον προηγούμενο μήνα, όπως αναφέρει ένα ευρωπαϊκό έγγραφο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι ηγέτες της ΕΕ θεωρούν την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία παράνομη και έχουν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει οικονομικές, χρηματοοικονομικές και εμπορικές κυρώσεις εναντίον της χερσονήσου, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα.

Οι προτάσεις αυτές θα είναι ξεχωριστές από τη συζήτηση στο πλαίσιο της ΕΕ για τις ενισχυμένες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και της κυβέρνησης του Κιέβου.

«Πρέπει να βρεθούν λύσεις και παράλληλα να στηριχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, να μην αναγνωριστεί η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην περιοχή αυτή και να μην τιμωρήσουμε τον λαό της Κριμαίας», αναφέρει η Επιτροπή στο έγγραφο αυτό.

«Ως πιθανό μέτρο για να αποθαρρυνθούν/ τιμωρηθούν τα οικονομικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Κριμαία από τη συνεργασία με την πολιτική προσάρτησης θα μπορούσε να εξεταστεί ο περιορισμός κεφαλαίου (…) και να απαγορευθεί σε οντότητες/πρόσωπα από την ΕΕ να διεξάγουν συναλλαγές με αυτά, δηλαδή να περιοριστεί η μετακίνηση κεφαλαίου μεταξύ της ΕΕ και αυτών των κριμαϊκών τραπεζών/επιχειρηματιών», προσθέτει η Επιτροπή.

«Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει και όσον αφορά την απαγόρευση επενδύσεων σε επενδυτές από την Κριμαία (εταιρείες που εδρεύουν ή είναι καταχωρημένες στην Κριμαία) στην ΕΕ και από ευρωπαίους επενδυτές σε κριμαϊκές οντότητες», επισημαίνεται στο έγγραφο.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τελούν ακόμη υπό εξέταση και μια απόφαση για το αν θα υιοθετηθούν ενδέχεται να ληφθεί στην επόμενη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι ίδιοι Ρώσοι πράκτορες που ήταν στην Κριμαία, δρουν στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας

Παραμένει υπό τον έλεγχο φιλορώσων η Σλαβιάνσκ – Απειλές Πούτιν να μην επιτεθεί ο ουκρανικός στρατός

Ο Πούτιν αποκαθιστά τους Έλληνες της Κριμαίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε