Παρασκευή, 11 Οκτ.
24oC Αθήνα

Οι Χούθι επιτέθηκαν με βαλλιστικούς πυραύλους σε δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό

Οι Χούθι επιτέθηκαν με βαλλιστικούς πυραύλους σε δύο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνεχίζουν τις σκληρές επιθέσεις τους οι αντάρτες Χουθί στα στενά της Υεμένης, προσθέτοντας στην λίστα τους δύο ακόμη χτυπήματα σε εμπορικά πλοία, στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Ινδικό Ωκεανό.

Οι Χουθί της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, στην νέα τους επίθεση προκάλεσαν ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές σε ένα από τα δύο πλοία, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών UKMTO.

Έντεκα βαλλιστικοί πύραυλοι και δύο drones έπληξαν το Olympic Spirit, είπε ο εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, αποκαλώντας το πλοίο ως «αμερικανικό δεξαμενόπλοιο».

«Ένα πλοίο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα και υπέστη ζημιές ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν προκλήθηκε πυρκαγιά και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Το πλοίο κατευθύνεται προς το επόμενο λιμάνι του», είπε νωρίτερα η UKMTO σε ανακοίνωσή της.

Η βρετανική υπηρεσία στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι άλλα 3 βλήματα εξερράγησαν κοντά στο πλοίο αλλά το πλήρωμα είναι σώο και ασφαλές.

«Η ζημιά είναι μικρή. Το πλοίο έχει ορισμένα τεχνικά ζητήματα αλλά είναι αξιόπλοο και συνεχίζει την πορεία του», ανέφερε μια πηγή.

Πρόκειται για ένα πλοίο μεταφοράς χημικών προϊόντων, με σημαία Λιβερίας, το οποίο χτυπήθηκε στη γέφυρα ενώ απείχε 73 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Χοντάιντα. Το πλοίο κατευθυνόταν από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στο Μουσκάτ του Ομάν, σύμφωνα με την εταιρεία ναυτασφαλειών Ambrey

Οι Χούθι ανέλαβαν επίσης την ευθύνη για μια πυραυλική επίθεση εναντίον του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων St John που έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό επειδή σύμφωνα με αυτούς «η ιδιοκτήτρια εταιρείας του παραβίασε την απαγόρευση πρόσβασης σε λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από την UKMTO ούτε από την Ambrey

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις