Οι Χούθι συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα με τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ να ανησυχούν για την κατάσταση στην περιοχή.
ΗΠΑ και ΟΗΕ καταδικάζουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και εκφράζουν ανησυχίες, όχι μόνο στην περιοχή αλλά στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κίνδυνο “κλιμάκωσης” στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, ενόψει της αναμενόμενης ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί μιας απόφασης που καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι.
“Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, όχι μόνο για την κατάσταση αυτή καθαυτή, τους κινδύνους για το παγκόσμιο εμπόριο, το περιβάλλον και τους ανθρώπους, αλλά και για τους κινδύνους κλιμάκωσης μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
Παράλληλα σήμερα ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από μαχητές Χούθι στην Υεμένη, είναι “κλιμακούμενες” και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διαβουλευτούν με τους εταίρους τους για τα επόμενα βήματα εάν οι επιθέσεις συνεχιστούν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Παρά τα όσα μπορεί να λένε οι Χούθι, απειλούν και στοχεύουν εμπορικά πλοία που έχουν δεσμούς με χώρες σε όλον τον κόσμο, πολλές από τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση με το Ισραήλ. Οι επιθέσεις αυτές είναι παράνομες και κλιμακούμενες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να αποφανθεί σήμερα επί μιας απόφασης που ζητεί τον τερματισμό των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το προσχέδιο κειμένου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, “καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις, τουλάχιστον 25, εναντίον εμπορικών πλοίων από τις 19 Νοεμβρίου 2023”, ημερομηνία κατά την οποία οι Χούθι κατέλαβαν το πλοίο Galaxy Leader, παίρνοντας ομήρους τα 25 μέλη του πληρώματος.
Το κείμενο “απαιτεί οι Χούθι να σταματήσουν αμέσως τέτοιου είδους επιθέσεις, οι οποίες εμποδίζουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας, όπως και την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”.
Το Συμβούλιο, τονίζοντας τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, “σημειώνει” το δικαίωμα των κρατών μελών να υπερασπίζονται τα πλοία από επιθέσεις.
Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να σταματήσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας.
Κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκρότησαν τον Δεκέμβριο έναν διεθνή συνασπισμό για την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας από τις επιθέσεις των Χούθι, σε αυτήν τη στρατηγικής σημασίας περιοχή, απ’ όπου διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Το σχέδιο ψηφίσματος, σημειώνοντας τις παραβιάσεις “ευρείας κλίμακας” του εμπάργκο όπλων για τους Χούθι, υπενθυμίζει την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη να “τηρούν τις δεσμεύσεις τους” στο θέμα αυτό και “καταδικάζει την προμήθεια όπλων” στους Χούθι, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με το Ιράν.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των ειδικών του Συμβουλίου για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, που έχει ημερομηνία Νοεμβρίου, οι Χούθι “ενισχύουν σημαντικά τις χερσαίες και ναυτικές στρατιωτικές τους ικανότητες (…) καθώς και το οπλοστάσιό τους με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παραβιάζοντας το εμπάργκο”.