Οι οργανώσεις του ΟΗΕ προετοιμάζονται να απευθύνουν νέα έκκληση για χρηματική συνδρομή ώστε να βοηθήσουν τα θύματα της σύρραξης, η οποία άρχισε τον Μάρτιο του 2011 και δεν υπάρχει καμιά ένδειξη που να αφήνει να διαφανεί πως πλησιάζει στο τέλος της. Αξιωματούχοι από συνολικά 10 υπηρεσίες του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και 18 οργανώσεις αρωγής συναντήθηκαν στο Αμάν την 26η Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν σχετικά με την κατάρτιση της στρατηγικής τους για το 2014.
«Το πιο πιθανό σενάριο εκτιμήθηκε ότι είναι η συνέχιση και η κλιμάκωση της σύγκρουσης με αυξημένο κατακερματισμό, διακοπές θεμελιώδους σημασίας υπηρεσιών και περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης των μηχανισμών αντιμετώπισης» της κρίσης, δήλωσαν στελέχη του γραφείου του ΟΗΕ για το συντονισμό σε ανθρωπιστικά θέματα (OCHA) κατά την διάρκεια της συνόδου αυτής, όπως αναφέρεται σε μία περίληψη η οποία αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του Οργανισμού.
Σύμφωνα με το OCHA, έως και 8,3 εκατ. άνθρωποι —ή πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Συρίας προπολεμικά, που υπολογιζόταν σε 23 εκατομμύρια— θα χρειάζονται βοήθεια περί τα τέλη του 2014, αριθμός αυξημένος κατά 37% σε σχέση με το 2013, περιλαμβανομένων 6,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, ο αριθμός των οποίων υπολογίστηκε ότι θα αυξηθεί κατά 54%.
Ο αριθμός των προσφύγων αναμένεται να φτάσει τα 3,2 εκατομμύρια ως τον Δεκέμβριο του 2013 (+1 εκατ. σε σχέση με σήμερα) και να αυξηθεί κατά άλλα 2 εκατομμύρια ανθρώπους την επόμενη χρονιά, κατά τις προβλέψεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος των Σύρων προσφύγων ως σήμερα έχει καταγραφεί στο Λίβανο, στην Ιορδανία, στην Τουρκία και στο Ιράκ. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο σχεδιασμός για τις ανάγκες των προσφύγων το 2014 θα συμπεριλάβει και αυτούς οι οποίοι φτάνουν στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αφρική, κάτι το οποίο κρίνεται απαραίτητο.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου λέει ότι φιλοξενεί περίπου 300.000 Σύρους πρόσφυγες, αλλά η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση σε αυτή την χώρα σημαίνει πως όσοι είναι ήδη εκεί ανησυχούν έντονα και άρα είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν να μείνουν υπό τη νέα, υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) 17 χώρες, ανάμεσά τους 12 ευρωπαϊκές χώρες, συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα επανεγκατάστασης των Σύρων προσφύγων.
Πολλοί εξ όσων έχουν φτάσει στην Ευρώπη ως τώρα, είναι γυναίκες και παιδιά που πέρασαν μέσω του εδάφους της Τουρκίας στη Βουλγαρία, όπου η UNHCR σημειώνει πως τα διαθέσιμα καταλύματα είναι υπερπλήρη, δεν προσφέρουν ασφάλεια και οι συνθήκες είναι «σκληρές».
Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν αρχίσει να αλλάζουν την προσέγγισή τους στη συριακή κρίση, από ένα σαφώς προσανατολισμένο στις έκτακτες ανάγκες του πληθυσμού σχεδιασμό, σε μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, προκειμένου να καλυφθούν οι μακροπρόθεσμες τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες, ελλείψει οποιασδήποτε σοβαρής προοπτικής ειρήνευσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συρία: Η πρώτη μέρα καταστροφής χημικών όπλων
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άσαντ: Δεν διαπραγματεύομαι με τους αντάρτες αν δεν εγκαταλείψουν τα όπλα
Συρία: Καταγγελίες για βασανιστήρια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων
Άσαντ: Η Τουρκία θα πληρώσει ακριβά την υποστήριξή της στους “τρομοκράτες”