Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

ΟΗΕ: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας οι δυνάμεις του Μαδούρο στη Βενεζουέλα

Μαδούρο

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μαδούρο στη Βενεζουέλα και συμμαχικές τους οργανώσεις έχουν διαπράξει σημαντικές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων φόνων και βασανιστηρίων που ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δήλωσαν σήμερα ερευνητές του ΟΗΕ.

Υπάρχουν εύλογοι λόγοι για να πιστεύει κανείς πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο και οι υπουργοί του Εσωτερικών και Άμυνας διέταξαν ή συνέβαλαν στη διάπραξη των εγκλημάτων που τεκμηριώνονται στην έκθεση για να φιμώσουν την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Για τις περισσότερες παράνομες εκτελέσεις από κρατικούς πράκτορες δεν έχουν ασκηθεί διώξεις στη Βενεζουέλα, όπου το κράτος δικαίου και οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν λειτουργούν, προσθέτουν οι ερευνητές.

Η διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ αναφέρει πως άλλες εθνικές δικαιοδοσίες και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο άρχισε το 2018 μια προκαταρκτική εξέταση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν διώξεις. Η αποστολή του ΟΗΕ θα τους κοινοποιήσει τη βάση δεδομένων της που περιέχει τα ονόματα αξιωματικών, οι οποίοι αναγνωρίσθηκαν από θύματα.

«Ή Αποστολή βρήκε εύλογους λόγους για να πιστέψει ότι από το 2014 οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας έχουν σχεδιάσει και εκτελέσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, μερικές από τις οποίες –περιλαμβανομένων αυθαίρετων φόνων και της συστηματικής χρήσης βασανιστηρίων– ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρει σε δήλωσή της η πρόεδρος της Αποστολής Μάρτα Βαλίνας.

“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από την κυβέρνηση του Μαδούρο για την έκθεση, η οποία βασίζεται σε περισσότερες από 270 συνεντεύξεις με θύματα, μάρτυρες, πρώην αξιωματούχους και δικηγόρους, καθώς και σε διαβαθμισμένα έγγραφα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στρατηγός Κρίστοφερ Φιγκέρα”.

«Μακράν του να αποτελούν μεμονωμένες πράξεις, τα εγκλήματα αυτά ήταν συντονισμένα και διαπράχθηκαν εις εφαρμογήν κρατικών πολιτικών, με τη γνώση ή την άμεση στήριξη επικεφαλής αξιωματικών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων», δήλωσε η Βαλίνας.

“Η Αποστολή διαπίστωσε πως αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν διαπράξει εξωδικαστικές εκτελέσεις”.

 Η Αποστολή αναφέρει πως έχει εύλογους λόγους να πιστεύει πως η υπηρεσία πληροφοριών πλαστογράφησε ή «φύτεψε» αποδείξεις σε θύματα και πως πράκτορές της βασάνισαν κρατουμένους. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φερνάντο Αλμπάν, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστήριξε πως αυτοκτόνησε το 2018, αλλά το κόμμα του υποστηρίζει πως δολοφονήθηκε.

Ο πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Ραφαέλ Ακόστα πιστεύεται πως υπέκυψε στα βασανιστήρια πέρυσι στη διάρκεια της κράτησής του από τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών DGCIM, δήλωσαν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Η Αποστολή δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για να ερευνήσει παραβιάσεις από το 2014 και οι αρχές της Βενεζουέλας δεν της επέτρεψαν να έχει πρόσβαση στη χώρα.

Ο Χόρχε Βαλέρο,ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε χθες πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με το γραφείο της Ύπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, κυρίως διευκολύνοντας τις επισκέψεις σε φυλακές.

Ο Βαλέρο καταδίκασε τις τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ λέγοντας πως «προκαλούν βάσανα και θάνατο στον λαό της Βενεζουέλας».

Στην έκθεση αναφέρεται πως ο κρατικός μηχανισμός στη Βενεζουέλα απάντησε με καταστολή στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης μετά την επανεκλογή του Μαδούρο το 2018 εν μέσω κατακραυγής για τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν θανατηφόρα βία εναντίον του θύματος ενώ είχαν τη δυνατότητα να προστατεύσουν ζωές. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης λιγότερο θανατηφόρα όπλα με θανάσιμο τρόπο, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο διαδηλωτών», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις