Παρασκευή, 15 Νοε.
16oC Αθήνα

ΟΗΕ: Έκκληση για ακόμα 4,7 δισ. δολάρια για την στήριξη των φτωχών χωρών

ΟΗΕ: Έκκληση για ακόμα 4,7 δισ. δολάρια για την στήριξη των φτωχών χωρών

Ο ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη συγκέντρωση επιπλέον πόρων ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για “να προστατεύσει εκατομμύρια ζωές και να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού στις πιο ευάλωτες χώρες”.

Στις 25 Μαρτίου, ανακοινώνοντας το σχέδιό του παγκόσμιας ανθρωπιστικής απάντησης, ο ΟΗΕ είχε αρχικά ζητήσει το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει το 1 δισεκατομμύριο.

“Πιο καταστροφικές οι συνέπειες στις φτωχές χώρες”

“Οι πιο καταστροφικές και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ. “Αν δεν δράσουμε τώρα, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σημαντική αύξηση των συγκρούσεων, της πείνας και της φτώχειας. Διαγράφεται το φάσμα πολλαπλών λιμών”, προειδοποίησε.

click4more: Αυτά τα φάρμακα προστατεύουν από τον κορονοϊό! Τι δείχνουν οι μελέτες

Συνολικά τα 6,7 δισεκατομμύρια αναμένεται να καλύψουν ως τον Δεκέμβριο τις δαπάνες του σχεδίου ανθρωπιστικής απάντησης, που παρουσιάστηκε με λεπτομέρεια στα τέλη Μαρτίου και έχει στόχο να βοηθήσει πρώτα περίπου 20 χώρες, σε πολλές από τις οποίες μαίνονται συγκρούσεις: το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Συρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Ουκρανία και άλλες.

Στη νέα έκκληση προστίθενται εννέα ευάλωτες χώρες, διευκρίνισε σήμερα ο ΟΗΕ: το Μπενίν, το Τζιμπουτί, η Λιβερία, η Μοζαμβίκη, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Σιέρα Λεόνε, το Τόγκο και η Ζιμπάμπουε.

Που θα πάνε τα χρήματα

Με τα χρήματα αυτά θα αγοραστεί κυρίως ιατρικός εξοπλισμός για τη διεξαγωγή τεστ και την παροχή θεραπείας σε ασθενείς, θα δημιουργηθούν χώροι για το πλύσιμο των χεριών, θα πραγματοποιηθούν εκστρατείες ενημέρωσης και θα δημιουργηθούν αερογέφυρες με την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Οργανισμός διευκρίνισε ότι η νέα έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων έχει επίσης στόχο την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων για την καλύτερη αντιμετώπιση της διατροφικής ανασφάλειας που δημιουργείται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η επιδημία covid-19.

Μπροστά σε αυτή την κρίση “είναι απαραίτητα έκτακτα μέτρα”, υπογράμμισε ο Λόουκοκ. “Καλώ τους δωρητές να δράσουν με αλληλεγγύη και προς το προσωπικό τους συμφέρον και να δώσουν μια απάντηση αντίστοιχη στο εύρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε”, πρόσθεσε, προειδοποιώντας για το μακροπρόθεσμο φαινόμενο μπούμερανγκ που θα έχει η κρίση, αν οι πλούσιες χώρες αφήσουν στην τύχη τους τις φτωχές.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κορύφωση της επιδημίας του κορονοϊού στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου αναμένεται τους επόμενους τρεις με έξι μήνες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις