Τον κώδωνα του κινδύνου τις νέες περικοπές των ΗΠΑ της χρηματοδότης που προοριζόταν για τη χορήγηση επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας σε 14 χώρες κρούει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά την ενημέρωση που είχε από την Ουάσιγκτον, εκφράζοντας τον φόβο του πως ισοδυναμούν με την επιβολή της «θανατικής ποινής σε εκατομμύρια ανθρώπους».
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, ήδη αντιμέτωπο με συρρίκνωση κατά 40% της χρηματοδότησής του για το 2025, «είναι πολύ ανήσυχο για πρόσφατες ειδοποιήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ που ανέφεραν ότι η χρηματοδότηση για τη χορήγηση έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας σε 14 χώρες τερματίζεται», τόνισε η υπηρεσία του ΟΗΕ μέσω X, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες χώρες πρόκειται.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Αν εφαρμοστεί» το μέτρο αυτό, «θα ισοδυναμεί με την επιβολή της θανατικής ποινής σε εκατομμύρια ανθρώπους που είναι αντιμέτωποι με ακραία πείνα και λιμό», προειδοποίησε.
«Βρισκόμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να ζητήσουμε διευκρινίσεις και να απευθύνουμε έκκληση να διατηρηθεί η υποστήριξη αυτών των προγραμμάτων που σώζουν ζωές», συνέχισε το ΠΕΠ.
STATEMENT: WFP is deeply concerned by recent notifications from the US administration indicating that funding for emergency food assistance in 14 countries has been terminated.
If implemented, this could amount to a death sentence for millions of people facing extreme hunger… pic.twitter.com/6vgtjiAYZI— World Food Programme (@WFP) April 7, 2025ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι νέες περικοπές δεν αφορούν το ίδιο το ΠΕΠ
Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε την Παρασκευή το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) πως τερματίζει δυο νέα προγράμματα, ενημέρωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο η υπηρεσία, ειδικευμένη στην υγεία της μητέρας και του παιδιού. Το πρώτο αφορά το Αφγανιστάν και προέβλεπε τη δαπάνη 24 εκατομμυρίων δολαρίων· το δεύτερο τη Συρία.
Οι ανακοινώσεις για περικοπές της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά από πλευράς των ΗΠΑ, προκαλώντας συναγερμό σε ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήργησε έτσι το 83% —περικόπτοντας χρηματοδοτήσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων»— των προγραμμάτων της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας USAID, η οποία διαχειριζόταν ετήσιο προϋπολογισμό 42,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό ίσο με το 42% της ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται σε παγκόσμια κλίμακα.