Με αποψινό ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε το μέγα σκάνδαλο φοροαπάτης “CumEx” που έχει στοιχίσει πάνω από 55 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία κρατών – μελών και φορολογουμένων της ΕΕ.
Το ψήφισμα το οποίο, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την αποτυχία των χρηματοπιστωτικών εποπτικών μηχανισμών και των φορολογικών αρχών των κρατών – μελών, καλεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές να ξεκινήσουν ενδελεχή έρευνα αναφορικά με τέτοιες πρακτικές.
Επίσης, η Ευρωβουλή καλεί τις εθνικές αρχές να ξεκινήσουν ποινικές διαδικασίες όπου χρειάζεται, καθώς και να επιβληθούν ποινικές και οικονομικές κυρώσεις στα εμπλεκόμενα με το σκάνδαλο μέρη.
Το ψήφισμα είχε τίτλο “Τo σκάνδαλο Cum Ex: Οικονομικό έγκλημα και τα κενά στο ισχύον νομικό πλαίσιο”, υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες και συνδιαμορφώθηκε και συνυπογράφηκε εκ μέρους της Eυρωομάδας της Αριστεράς από τον Δημήτρη Παπαδημούλη και τον ευρωβουλευτή των Podemos, Μιγκέλ Ούρμπαν Κρέσπο.
Παπαδημούλης για σκάνδαλο:
“Η έρευνα πρέπει να καταλήξει σε ονόματα και διευθύνσεις καθώς και σε κυρώσεις ποινικές και οικονομικές. Η γιγαντιαία φοροδιαφυγή, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με φορολογική εναρμόνιση και συνεργασία που να κλείνει τις “μαύρες τρύπες” της “νόμιμης” φοροαπάτης και με τη συγκρότηση ενός ισχυρού “ευρωπαϊκού οικονομικού FBI”.
Τα κενά που άφησε πίσω της η ανοχή που για χρόνια έδειχναν κυβερνήσεις και οι θεσμοί, πρέπει να καλυφθούν άμεσα.
Το Cum Ex εκτός από παράδειγμα εγκληματικής πονηριάς μιας ισχυρής ελίτ σε βάρος των Ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να μετατραπεί σε αφορμή για την ενίσχυση όλων των θεσμών: λογοδοσίας, διαφάνειας και υποχρεωτικής ανταλλαγής πληροφοριών και αυστηρών κυρώσεων”.
Σημειώνεται ότι η σκανδαλώδης υπόθεση φοροαπάτης CumEx αποκαλύφθηκε από τους whistleblowers και ήρθε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα από διεθνή και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
Εμπλεκόμενες χώρες
Η υπόθεση διερευνάται εδώ και πολλούς μήνες σε συνέχεια σχετικών καταγγελιών.
Βάσει των αποκαλύψεων, η πρακτική αυτής της φοροαπάτης, η οποία προς το παρόν φαίνεται να αφορά 11 κράτη – μέλη της ΕΕ, προέκυψε όταν μετοχές μεγάλων εταιρειών ανταλλάσσονταν μέσω πολύπλοκων συναλλαγών με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση στους εποπτικούς μηχανισμούς ότι οι ιδιοκτήτες της μετοχής είναι πολλοί και επομένως δικαιούνται πολλαπλές επιστροφές φόρου.
Στο σκάνδαλο CumEX εμπλέκονται μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με το πρώτο σχετικό πόρισμα, και έχει στοιχίσει πάνω από 55 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία και στους φορολογούμενους της ΕΕ.