Κόσμος

Οκλαχόμα: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης με ένεση – Περίμενε 21 χρόνια να πεθάνει

Με θανατηφόρα ένεση εκτελέστηκε ο 41χρονος Αφροαμερικανός θανατοποινίτης που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για το φόνο δύο ανθρώπων το 2002 στην Οκλαχόμα

Ο Μάικλ Σμιθ εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης (4.4.2024) σε φυλακή της πόλης ΜακΆλιστερ. Πρόκειται για την πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη που πραγματοποιείται στην Οκλαχόμα φέτος και την τέταρτη στις ΗΠΑ.

Ο Μάικλ Σμιθ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2003 για τους φόνους της Τζάνετ Μουρ και του Σάραθ Μπάμπου Πουλούρου στις 22 Φεβρουαρίου 2002 στην Οκλαχόμα Σίτι.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αναζητούσε τον γιο της Τζάνετ Μουρ καθώς πίστευε ότι τον είχε καταδώσει στην αστυνομία. Ο γιος της δεν βρισκόταν στο σπίτι κι έτσι ο Σμιθ σκότωσε τη Τζάνετ Μουρ. Στη συνέχεια επιτέθηκε εναντίον του Σάραθ Μπάμπου Πουλούρου επειδή είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους για την εγκληματική οργάνωση που είχε ο Σμιθ.

Ο 41χρονος είχε ομολογήσει τους φόνους κατά την ανάκρισή του από την αστυνομία, ενώ καταζητούνταν και για μία ακόμη ανθρωποκτονία για την οποία όμως δήλωσε αθώος.

Είναι ο δωδέκατος άνθρωπος που εκτελείται στην Οκλαχόμα αφότου η πολιτεία ήρε το 2021 το μορατόριουμ που είχε επιβάλει έπειτα από δύο αποτυχημένες εκτελέσεις το 2014 και το 2015.

Το 2014 ένας θανατοποινίτης σφάδαζε επί 43 λεπτά από τον πόνο προτού πεθάνει από ανακοπή καρδιάς. Το επόμενο έτος ένας άλλος θανατοποινίτης που τελικά δεν εκτελέστηκε δήλωσε ότι όταν του έγινε η θανατηφόρα ένεση «ένιωσε σαν να του βάζουν οξύ» και «το κορμί μου να φλέγεται».

Συνολικά το 2023 πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ 24 εκτελέσεις, όλες με θανατηφόρα ένεση.

Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Έξι άλλες – Αριζόνα, Οχάιο, Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί – έχουν επιβάλει μορατόριουμ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: «Είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων μας, όταν εκπληρωθούν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες με το Ιράν»
«Δεν έχω αμφιβολίες ότι πρόκειται για ένα καθεστώς που θέλει να μας εξαφανίσει και για τον λόγο αυτόν ξεκινήσαμε αυτήν την επιχείρηση» τονίζει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου 4
Η Γερμανία επικροτεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά του Ιράν – «Θεμιτό να εμποδιστεί η απόκτηση πυρηνικού όπλου»
Στο ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου «το ίδιο το Ιράν έχει υπερβεί την κόκκινη γραμμή» και έχει αθετήσει τις υποσχέσεις του, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών
Καπνός υψώνεται μετά από έκρηξη στην Τεχεράνη