Site icon NewsIT
19:46 | 22.04.12

Ολάντ εναντίον Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο; – Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις “μαρτυρούν” τα ποσοστά

Ολάντ εναντίον Σαρκοζί στο δεύτερο γύρο; – Οι πρώτες σφυγμομετρήσεις “μαρτυρούν” τα ποσοστά
Newsit Newsroom

- Τι ποσοστά δίνουν τα πρώτα exit polls του Βελγίου - Στο 70,9% η συμμετοχή μέχρι στιγμής στις εκλογές - Τέλος εποχής για το Μερκοζί και αρχή του Μερκολάντ κάνουν λόγο τα γαλλικά ΜΜΕ - Στις 21:00 ώρα Ελλάδας κλείνουν οι κάλπες και αναμένονται τα πρώτα exit polls - Ψήφισε και ο... παρολίγον νέος πρόεδρος της Γαλλίας Στρος Καν

Στις κάλπες για τον 1ο γύρο των Προεδρικών Εκλογών προσέρχονται από τις 8.00 το πρωί της Κυριακής περίπου 45 εκατομμύρια Γάλλοι, σε μια ψηφοφορία κρίσιμη όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για την πορεία της ευρωζώνης. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 τοπική ώρα (9 π.μ ώρα Ελλάδας) και στις μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 8 το βράδυ (9 μ.μ ώρα Ελλάδας), οπότε και θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις αποτελέσματος.

Συνολικά περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν τους δύο υποψήφιους, από σύνολο δέκα, που θα περάσουν στον δεύτερο γύρο. Δύο εβδομάδες αργότερα εκτός απροόπτου,  θα επιλέξουν τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που έδωσε στη δημοσιότητα το Βέλγιο καθώς απαγορεύται η Γαλλία να δημοσιοποιήσει οτιδήποτε μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, ο Ολάντ φάινεται να προηγείται με ποσοστό 28%, να ακολουθεί ο Σαρκοζί με 26% και τρίτη να έρχεται η Λεπέν με 16%. Τα ποσοστά αυτά επιβεβαιώνουν τις σφυγμομετρήσεις ότι θα περάσουν στον 2ο γύρο ο Ολάντ με τον Σαρκοζί. Οι ίδιες σφυγμομετρήσεις δίνουν 56% στον Ολάντ. Διαφαίνεται λοιπόν πως η Γαλλία ετοιμάζεται για μία μεγάλη αλλαγή στη διακυβέρνηση.

Το ποσοστό της συμμετοχής έφτασε, στις 18.00 ώρα Ελλάδας, στο 70,59% ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Το 2007, την ίδια ώρα, το ποσοστό ήταν όμως 73,87%, προσθέτει η ίδια πηγή. Η τελική προσέλευση εκτιμάται πως θα αγγίξει το 80%, ποσοστό που δεν επιβεβαιώνει τις απαισιόδιξες προβλέψεις για χαμηλή συμμετοχή.
 

Γύρω στις 13:10 ώρα Ελλάδας έφτασε στο εκλογικό του τμήμα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί φυσικά μαζί με την σύζυγο του Κάρλα Μπρούνι.

Ο Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από την σύντροφό του Βαλερί Τριερβιλέρ ψήφισε σήμερα το πρωί στο προπύργιό του, την Tulle της περιοχής Κορέζ. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί στον πρώτο γύρο με 28% έναντι 26%, ενώ οι δημοσκοπήσεις τον βλέπουν με διαφορά νικητή του δεύτερου γύρου με ποσοστό 55%.

«Είναι μια σημαντική στιγμή» δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στο εκλογικό κέντρο, ο σοσιαλιστής υποψήφιος, συμπληρώνοντας πως η αναμονή σήμερα θα είναι μακρά, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι «προσεκτικός» και «σέβεται» την ψήφο των συμπολιτών του. Ο Ολάντ πρόκειται να επιστρέψει στο Παρίσι, αργά σήμερα το βράδυ.

Εδώ και πολλούς μήνες ο Ολάντ εμφανίζεται από τις δημοσκοπήσεις να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου με 55% των ψήφων κατά μέσο όρο και αναμένεται να ανακηρυχθεί ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν (1981-1995).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή εμφάνιζαν τον Ολάντ να έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί και στον πρώτο γύρο με 28% έναντι 26%.

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν φαίνεται να κερδίζει στον πρώτο γύρο ποσοστό 14% με 17% και θα αναμετρηθεί για την τρίτη θέση με τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού με ποσοστό 11%, ενώ η υποψήφια των Οικολόγων Εύα Ζολί, ο εθνικιστής δεξιός Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και οι δύο υποψήφιοι της άκρας αριστεράς Φιλίπ Πουτού και Ναταλί Αρτό, αλλά και ο υπεραμυνόμενος της παγκόσμιας ολιγαρχίας Ζακ Σεμινάντ φαίνεται να κερδίζουν ποσοστό μικρότερο του 3%.

Διαβάστε γιατί είναι καθοριστικής σημασίας ο Α’ γύρος των γαλλικών εκλογών


Ψήφισε και ο Στρος Καν

Μπορεί τελικά να μην κατάφερε να είναι υποψήφιος στις εκλογές και ίσως να γίνοταν και ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας αφού πολλοί υποστήριζαν ότι θα κέρδιζε ακόμη και τον Σαρκοζί στις σημερινές εκλογές, όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσει. Μετά τις 13:35 πήγε στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει ίσως…Ολάντ!


Μπαίνει στο ευρω-τραπέζι το «ελληνικό ζήτημα»

Οι λέξεις-κλειδί της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ολάντ, η επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας του δίνουν τον αέρα της νίκης, αλλά ανοίγουν ένα κρίσιμο μέτωπο με τον άλλο πυλώνα της ευρωπαϊκής ισορροπίας, τη Γερμανία

Το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Ολάντ είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς προβλέπει 3% έλλειμμα και 1,7% ρυθμό ανάπτυξης το 2013 με προοπτική το έλλειμμα να μηδενιστεί το 2017 και να επιτευχθεί την ίδια χρονιά ανάπτυξη 2 – 2,25% του ΑΕΠ. Θα επιβληθούν φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και αύξηση της φορολογικής κλίμακας για τα μεγάλα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις.

Σε μια αριστερή στροφή, ο κ. Ολάντ υπόσχεται αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, συνταξιοδότηση στα 60 έτη, πρόσληψη 60.000 εκπαιδευτικών και 5.000 αστυνομικών και πρόσληψη 150.000 νέων σε θέσεις επιδοτούμενες από το κράτος.

Η δέσμευση για επιβολή φόρου 75% σε εισοδήματα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ αντιμετωπίζεται ακόμη και ειρωνικά από πολλούς σχολιαστές, καθώς, όπως επισημαίνουν, οι πραγματικά πλούσιοι έχουν ήδη φροντίσει να διασφαλίσουν τα χρήματά τους και αυτό που θα πληγεί είναι μόνο το γαλλικό… ποδόσφαιρο. Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον προπονητή της Παρί Σεν-Ζερμέν, Κ. Αντσελότι, και τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή Χ. Παστόρ, των οποίων το «μηνιάτικο» ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και προφανώς θα αναζητήσουν την τύχη τους σε πρωταθλήματα άλλων χωρών…
Η αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα του προγράμματος που εφαρμόζεται από την τρόικα στην Ελλάδα αποτελεί ένα ισχυρό προεκλογικό επιχείρημα για τον κ. Ολάντ, ώστε να αμφισβητήσει ο ίδιος το μοντέλο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιβάλει ο άξονας Μέρκελ-Σαρκοζί.

Αυτό προσδίδει όμως ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο στην Αθήνα, καθώς πλέον δεν θα είναι απομονωμένη η Ελλάδα, επιδιώκοντας την επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής αλλά και αυτής ακόμη της δανειακής σύμβασης.

Ενδεχόμενη νίκη του κ. Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας δεν πρόκειται βεβαίως, όπως δηλώνουν αρμόδιες πηγές, να λύσει αυτομάτως το ελληνικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να διαμορφώσει ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών, ώστε να προσφερθεί στην Ελλάδα περισσότερος χώρος για να «αναπνεύσει».

Διαβαστε

Οι γάλλοι πρόεδροι από το 1958

Οι Γάλλοι ψηφίζουν και οι Έλληνες νομίζουν – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ένας-ένας εγκαταλείπουν τον Σαρκοζί – Στραπάτσο 4 μέρες πριν τις εκλογές

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version