Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δηλώνει σε συνέντευξή στην εφημερίδα "Le Monde" ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό "δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη".Από την πλευρά του, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εκτιμά πως οι επιθέσεις στη Συρία θα κατέφεραν "σοβαρό πλήγμα" στην παγκόσμια τάξη.
“Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της “, τονίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα.
Η άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού δεν αλλάζει τη θέση της Γαλλίας, δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας. “Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία”, τονίζει.
Σε ερώτηση για το αν η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, απαντά: “Το θέμα δεν είναι αν έγινε χρήση χημικών όπλων. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό δεν το αρνούνται ούτε οι συριακές αρχές”.
Ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι η Γαλλία διαθέτει σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη της χημικής επίθεσης της περασμένης εβδομάδας. Υπενθυμίζοντας ότι δεν πρόκειται για την πρώτη επίθεση με χημικά όπλα στη συριακή σύρραξη, ο πρόεδρος Ολάντ λέει ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν κατέχει τέτοια όπλα, ενώ το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ έχει υπό τον έλεγχό του αποθέματα χημικών όπλων.
Η συνοικία που επλήγη αποτελεί ζώνη-κλειδί για τον έλεγχο από το καθεστώς των οδικών αρτηριών που οδηγούν στη Δαμασκό, δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ επισημαίνοντας ότι “κατά τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν την επίθεση με χημικά όπλα καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να σβηστούν τα ίχνη της μέσω βομβαρδισμών, των οποίων η προέλευση είναι γνωστή”.
Υπενθυμίζοντας ότι η χρήση χημικών και βιολογικών όπλων απαγορεύεται από το Πρωτόκολλο της Γενεύης (1925), ο πρόεδρος της Γαλλίας επανέλαβε ότι πρόκειται για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Εάν η χρήση χημικών όπλων στη Συρία μείνει ατιμώρητη, υπάρχει ο κίνδυνος μίας κλιμάκωσης που θα έκανε αποδεκτή τη χρήση των όπλων αυτών.
“Δεν τάσσομαι υπέρ μίας διεθνούς επέμβασης με στόχο την ‘απελευθέρωση’ της Συρίας ή την ανατροπή του δικτάτορα”… “Σήμερα ξεπεράστηκε ένα όριο στη φρίκη. Και θα είναι η ανάληψη δράσης και όχι η απάθεια αυτό που θα επιβάλει μία πολιτική λύση”.
“Η Γαλλία επιδιώκει να δοθεί μία απάντηση αναλογική και σκληρή στο καθεστώς της Δαμασκού”, η οποία θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, προσθέτει αποκλείοντας το ενδεχόμενο να λάβει μία απόφαση πριν να έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που θα τη νομιμοποιούν. “Έχω συγκαλέσει το Κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία. Εάν έχω (μέχρι τότε) αποφασίσει τη δέσμευση της Γαλλίας, η κυβέρνηση θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τα μέσα και τους στόχους (της δέσμευσης αυτής), σύμφωνα με το άρθρο 35 του Συντάγματος”, καταλήγει.
Η Ρωσία στηρίζει την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου
Από την πλευρά της. η Ρωσία χαιρέτισε σήμερα την απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και εξέφρασε την άποψη πως, αν γινόταν μια τέτοια επέμβαση, θα κατέφερε “σοβαρό πλήγμα” στην παγκόσμια τάξη, η οποία είναι βασισμένη στον κεντρικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
“Τέτοιες ενέργειες που παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν, θα καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο σύστημα που βασίζεται στον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ και σοβαρό πλήγμα (…) στην παγκόσμια τάξη”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.
Ο Ουσάκοφ χαιρέτισε την απόρριψη, χθες το βράδυ από το βρετανικό κοινοβούλιο, οποιασδήποτε στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, επισημαίνοντας πως “αυτή αντανακλά την άποψη της πλειοψηφίας των Βρετανών και των Ευρωπαίων”.
“Μου φαίνεται πως οι άνθρωποι αρχίζουν να καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνα είναι τέτοια σενάρια”, πρόσθεσε ο Ουσάκοφ.
Σύμμαχος της Συρίας, η Ρωσία δεν έχει πάψει να γνωστοποιεί την αντίθεσή της σε μια στρατιωτική δράση.
“Η Ρωσία είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς”, επανέλαβε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, όπως μεταδίδει το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πολεμοχαρής Economist και η ορολογία τσόντας!
Αμερικανική βολιδοσκόπηση στην Αθήνα για την χρήση της Σούδας κατά Συρίας
Επίθεση στη Συρία μπορεί να φέρει “χτύπημα” στο Ιράν – Ένα εφιαλτικό αλλά πιθανό σενάριο
Καμία απόφαση δεν έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία