Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν κοινό γεύμα και αργότερα σήμερα να κάνουν δηλώσεις. Ο Ολάντ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στο μέλλον της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της μεταναστευτικής κρίσης, στην ασφάλεια και στην άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων.
Η Μάχη του Βερντέν ήταν μια από τις πιο μακρές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς διήρκεσε περισσότερες από 300 ημέρες, από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 1916.
Οι σημερινές εκδηλώσεις στο Βερντέν πραγματοποιήθηκαν υπό βροχή και ο Ολάντ κράτησε μια ομπρέλα για τη Μέρκελ και τον εαυτό του καθώς περπατούσαν στο γερμανικό κοιμητήριο Κονσενβουά για να καταθέσουν στεφάνι.
Οι εκδηλώσεις για τη Μάχη του Βερντέν δηλώνουν τη στενή σχέση της Γερμανίας με τη Γαλλία. Μόλις το 1984, οι δύο γειτονικές χώρες πραγματοποίησαν κοινή τελετή για τη Μάχη του Βερντέν, κάνοντας άλλο ένα βήμα προς τον τερματισμό δεκαετιών εχθρότητας και δυσπιστίας έπειτα από δύο παγκοσμίους πολέμους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η φωτογραφία του γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του γερμανού καγκελαρίου Χέλμπουτ Κολ που κρατιούνται από το χέρι στο κοιμητήριο Ντουομόν στο Βερντέν έγινε σύμβολο της γαλλο-γερμανικής συμφιλίωσης.
Την ίδια χρονιά η Γαλλία και η Γερμανία συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν σταδιακά τους συνοριακούς ελέγχους, προαναγγέλλοντας τη ζώνη Σένγκεν, την οποία ξεκίνησαν πέντε ευρωπαϊκές χώρες το επόμενο έτος.
Το 2016, ωστόσο, κάποια από αυτά τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να απειλούνται. Το δημοψήφισμα στη Βρετανία τον Ιούνιο για την παραμονή της στην ΕΕ, η αύξηση των επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών, η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια αργή οικονομική ανάκαμψη έχουν προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών και έχουν αυξήσει τις προοπτικές μιας καταστροφικής διάλυσης του ευρώ.
Στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό μήνυμά της η Μέρκελ ανέφερε πως οι σχέσεις της Γερμανίας με τη Γαλλία παρέμειναν σταθερές ακόμη και όταν οι δύο χώρες είχαν αποκλίνουσες απόψεις, και πως η Ευρώπη θα πρέπει να προσαρμοστεί.
«Η Ευρώπη έχει προβλήματα αλλά η Ευρώπη έχει επίσης καταφέρει να κάνει πολλά και έχει διανύσει μακρύ δρόμο. Σε έναν κόσμο παγκόσμιων προκλήσεων είναι σημαντικό να οικοδομηθεί περαιτέρω η Ευρώπη και να προωθηθούν αλλαγές που είναι απαραίτητες», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: Reuters