Site icon NewsIT
17:41 | 16.10.17

Olaudah Equiano: Οι αυτοκτονικές τάσεις, τα τρία ονόματα και το βιβλίο

Olaudah Equiano
Newsit Newsroom

Με doodle τιμά σήμερα η Google τον Olaudah Equiano. Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ζωής του αγωνιστή που πάλεψε για την ελευθερία.

Μια πολυτάραχη ζωή, ένας άνθρωπος – θρύλος, ένας συγκλονιστικός αγώνας για την ελευθερία… Ο Olaudah Equiano που έζησε τη σκλαβιά και κέρδισε την ελευθερία, τιμάται σήμερα με Google doodle.

Άγνωστες πτυχές της ζωής του

Ο Olaudah Equiano υπήρξε σκλάβος από την παιδική του ηλικία. Το 1756, όταν ήταν έντεκα ετών, απήγαγαν αυτόν και την αδερφή του, δουλέμποροι από το Μπενίν της Αφρικής. Στα χρόνια που ακολούθησαν βίωσε τη φρίκη της δουλείας. Ταξίδεψε στη Νέα Αγγλία, αγοράστηκε, ξαναπουλήθηκε και πολέμησε σαν σκλάβος στον Επταετή Πόλεμο (1756-1763).

Σύμφωνα με την Mirror, στη Βιρτζίνια αγοράστηκε από τον Michael Pascal, υπολοχαγό στο Βασιλικό Ναυτικό, ο οποίος του έδωσε το όνομα Gustavus Vassa. Ο Olaudah Equiano είχε ήδη βέβαια μετονομαστεί δύο φορές. Ονομάστηκε Michael στο πλοίο που τον μετέφερε στην Αμερική και Jacob από το πρώτο αφεντικό του.

Ο ίδιος είχε καταγράψει στην αυτοβιογραφία του τις έντονες αυτοκτονικές τάσεις του όσο ήταν στην σκλαβιά. Η ζωή του ήταν εφιαλτική και φοβόταν να δραπετεύσει. Έτσι, αποφάσισε να μαζέψει λεφτά για να εξαγοράσει την ελευθερία του.

Κατάφερε να εξαγοράσει την ελευθερία του με £40 (σημερινά £6000) και να ζήσει στην Αγγλία. Ο αγωνιστής της ελευθερίας κατάφερε να ζήσει και ελεύθερος πια να εγκατασταθεί στο Λονδίνο, να παντρευτεί Αγγλίδα και να καταγράψει τις εμπειρίες του σε μία συγκλονιστική αυτοβιογραφία. Με την σύζυγό του, Susannah Cullen απέκτησαν δύο κόρες, η μία εκ των οποίων πέθανε όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρονών.

Μέχρι το τέλος της ζωής του πολεμούσε με όλη τη δύναμη της ψυχής του για να καταργηθεί η δουλεία. Ο Olaudah Equpiano άφησε την τελευταία του πνοή το 1797 στο Λονδίνο και μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο ο τόπος που κηδεύτηκε.

Το ενδιαφέρον αφήγημα της ζωής του Olaudah Equiano

https://www.youtube.com/watch?v=EV7CG_Eyi1M

«Ας θυμηθεί ο πολιτισμένος και υπερόπτης Ευρωπαίος ότι κάποτε και οι δικοί του πρόγονοι ήταν, όπως οι Αφρικανοί, απολίτιστοι και κάτι περισσότερο: βάρβαροι. Τους έκανε η φύση κατώτερους από τους γιους τους; Και θα έπρεπε κι αυτοί να είχαν γίνει σκλάβοι; Κάθε λογικός άνθρωπος απαντά «Όχι»», γράφει στο αφήγημά του.

Το βιβλίο του εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1789 στο Λονδίνο, την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης. Ανατυπώθηκε άλλες 9 φορές εμπλουτισμένο με καινούργια στοιχεία για τη ζωή του Olaudah Equiano, ενώ τα έξοδα για τη συντήρησή του, κάθε φορά που το έγραφε, τα κάλυπταν προσωπικότητες από την Αγγλία οι οποίοι τον στήριζαν στην αντίσταση στον θεσμό της δουλείας.

Με την προσθήκη ολόκληρων κεφαλαίων όπου περιγράφονται οι περιπέτειές του στην Αμερική, στις Ινδίες, στη Μεσόγειο και στην Αρκτική, το βιβλίο αποκτά όλα τα χαρακτηριστικά της ταξιδιωτικής λογοτεχνίας της εποχής του.

Έζησε μία ζωή γεμάτη ανατριχιαστικά περιστατικά, τα οποία και κατέγραψε με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο. “Κάποιος κύριος Ντράμοντ μού είπε ότι είχε πουλήσει 41.000 νέγρους και ότι κάποτε έκοψε το πόδι ενός για να μη δραπετεύσει…”, καταγράφει ο ίδιος στο ενδιαφέρον αφήγημα της ζωής του.

Γραμμένο στα χρόνια του Διαφωτισμού, το αφήγημα του είναι ένα από τα πρώτα για τη φύση της δουλείας και αποτελεί σταθμό στη μάχη για την κατάργηση της. Διδάσκεται σήμερα στα σημαντικότερα αγγλόφωνα πανεπιστήμια. Είναι μία διήγηση γεμάτη παρατηρήσεις, συναντήσεις και ανακαλύψεις.

Το doodle της Google

Toν Olaudah Equiano τιμά σήμερα η Google με doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 272 ετών από τη γέννησή του.

“Νέγρος της Αφρικής, σκλάβος στην Αμερική, ταξιδιώτης, αυτοδημιούργητος άντρας και σύμβολο της ελευθερίας”, περιγράφει τις διαφορετικές ταυτότητές του στο βιβλίο του και σίγουρα ο Olaudah Equiano ήταν κάτι πολύ παραπάνω…

Πηγή βίντεο: Cristina Fernandez και Rajamanickam Antonimuthu

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version