Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Όλες οι κωλοτούμπες του Ντόναλντ Τραμπ (μέχρι τώρα)

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Δεν θα βάλει φυλακή τη Χίλαρι και η συμφωνία του Παρισιού ίσως να μην είναι και τόσο κακή. Αν κάτι αποδεικνύεται ο Ντόναλντ Τραμπ είναι εξαιρετικός… κωλοτούμπας. Γιατί αλλιώς (μας) τα έλεγε προεκλογικά.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά από ένα παραλήρημα στο twitter, όχι μόνο συνάντησε την ηγετική ομάδα, τους δημοσιογράφους και τους αρθρογράφους των New York Times αλλά αντίθετα απ’ ό,τι έκανε με τα κορυφαία τηλεοπτικά δίκτυα, τους συνάντησε στην… έδρα τους (και όχι στο σπίτι του) και η συζήτηση έγινε on the record.

Που σημαίνει ότι όλα όσα ειπώθηκαν είναι καταγεγραμμένα και μάλιστα δημοσιεύτηκαν ήδη από τους Times. Γιατί οι καιροί είναι περίεργοι και ο Τραμπ… ε, είναι ο Τραμπ! Κατά τη διάρκεια των όσων είπε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ απέδειξε ότι έχει εξελίξει την… αλλαγή των προεκλογικών του θέσεων σε επιστήμη.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, οι κωλοτούμπες του κ. Τραμπ:

Η Συμφωνία του Παρισιού

Δήλωσε ότι παραμένει «ανοιχτός» στο θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μολονότι καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δεσμευόταν ότι θα την καταργούσε.

Κατά τη συνάντηση με τους ανθρώπους των New York Times, είπε ότι πιστεύει πως υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ανθρώπινης δραστηριότητας και της κλιματικής αλλαγής, αν και στο παρελθόν την είχε χαρακτηρίσει «φάρσα». Πριν μερικές μέρες, πηγή από τη μεταβατική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στο Reuters ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναζητεί γρήγορους τρόπους να αποσύρουν την υπογραφή τους οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015. Όταν όμως ρωτήθηκε σχετικά ο ίδιος ο Τραμπ απάντησε: «Το εξετάζω προσεκτικά. Διατηρώ ανοικτό μυαλό».

Αν οι ΗΠΑ αποσύρουν την υπογραφή τους από τη συμφωνία, την οποία έχουν επικυρώσει σχεδόν 200 χώρες, αυτό θα δυσχεράνει τις παγκόσμιες προσπάθειες να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, κάτι που συνδέεται με την εξαφάνιση ζώων και φυτών, τις πλημμύρες, τα κύματα καύσωνα και την αύξηση του επιπέδου των θαλασσών.

Ο Τραμπ, πρόσθεσε ότι σκέφτεται την κλιματική αλλαγή και την αμερικανική ανταγωνιστικότητα και «πόσο θα κοστίσει στις επιχειρήσεις μας», σύμφωνα με tweet ενός δημοσιογράφου των New York Times που ήταν παρών στη συζήτηση.

Και δεν άφησε μόνο τους ψηφοφόρους του άφωνους αλλά και δυο ανθρώπους που προσφέρουν συμβουλές στη μεταβατική ομάδα του για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Και αυτή δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από τις δηλώσεις τους.

Το τείχος στο Μεξικό

Μια από τις κυριότερες (αν όχι η κυριότερη) προεκλογικές του δεσμεύσεις ήταν η ανέγερση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Μετά την εκλογή του είπε πως μάλλον σε ορισμένα σημεία θα είναι ένας φράχτης.

Η Χίλαρι

«Θα σε βάλω φυλακή», «μόλις εκλεγώ θα δώσω εντολή στον γενικό εισαγγελέα να ξεκινήσει έρευνα». Ατάκες του ίδιου του Τραμπ προς τη Χίλαρι Κλίντον στο δεύτερο προεδρικό debate. Τίποτα απ’ αυτά δεν θα γίνει. Ρωτήθηκε από τους New York Times και απάντησε: «Δεν θέλω να βλάψω τους Κλίντον, πραγματικά δεν το θέλω. Πέρασε πολλά και υπέφερε πολύ με διάφορους τρόπους».

Πάντως, άφησε ένα ενδεχόμενο ανοιχτό για να μην… ξενερώσει και εντελώς όσους τον ψήφισαν. «Όχι» ήταν η απάντηση όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έρευνα για το φιλανθρωπικό ίδρυμα των Κλίντον ή για τη χρήση του ιδιωτικού server από τη Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει άλλο tweet δημοσιογράφου των Times (πολλοί έκαναν σχεδόν… live τη συζήτηση με τον Τραμπ).

Φυσικά, η… “στροφή” για τη Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε αντιδράσεις των πιο συντηρητικών υποστηρικτών του. Το Breitbart News, διευθυντής του οποίου ήταν ο Στιβ Μπάνον που πλέον διορίστηκε σύμβουλος του Τραμπ (!), δημοσίευσε χθες ένα άρθρο με τίτλο: «Αθετημένη υπόσχεση: ο Τραμπ “δεν θέλει να ξεκινήσει έρευνα” εναντίον της Κλίντον για τα μέιλ».

Τα βασανιστήρια

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι άλλαξε γνώμη και για τη χρήση βασανιστηρίων, τα οποία είχε δεσμευθεί να επαναφέρει, αφού συζήτησε με τον στρατηγό εν αποστρατεία Τζέιμς Μάτις, τον οποίο σκέφτεται «σοβαρά» να διορίσει επικεφαλής του Πενταγώνου.

Ο Τραμπ δήλωσε ιδιαίτερα «εντυπωσιασμένος» όταν ο στρατιωτικός του είπε ότι «ένα πακέτο τσιγάρα και δύο μπύρες» κάνουν τους υπόπτους να μιλούν πιο εύκολα από τα βασανιστήρια.

Πάντως η εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Τραμπ παραμένει ένα μυστήριο, την ώρα που για τη θέση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακούγονται ονόματα όπως αυτό του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι ή του αντιπάλου του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2012 Μιτ Ρόμνεϊ.

«Θέλω να λύσω το Μεσανατολικό!»

Ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για την κρίση στη Συρία απάντησε απλώς ότι «έχει διαφορετική άποψη από τον υπόλοιπο κόσμο», χωρίς όμως να δώσει διευκρινίσεις. Πιο ενθουσιώδης εμφανίστηκε αναφορικά με το Μεσανατολικό, δηλώνοντας ότι «θα ήθελε να είναι εκείνος που θα φέρει την ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων» και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μεγάλο επίτευγμα».

Όμως στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε προκαλέσει την οργή των Παλαιστινίων προτείνοντας να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Και τώρα, δηλώνει ότι ο γαμπρός του, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο σύζυγος της κόρης του Ιβάνκα, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

«Ποια σύγκρουση συμφερόντων; Ο νόμος με καλύπτει»

Επιχειρηματίας και άνθρωπος που έχει μάθει ότι θέλει να το παίρνει, ο Τραμπ προκάλεσε οργή και με την απάντηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του έργου του ως πρόεδρος και των επιχειρήσεων του.

«Ο νόμος είναι απόλυτα με το μέρος μου. Δεν ισχύει η σύγκρουση συμφερόντων για τον πρόεδρο», τόνισε. «Η εταιρεία μου μου είναι τόσο αδιάφορη σε σχέση με αυτό που κάνω».

Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα δεοντολογίας, οι κανόνες για σύγκρουση συμφερόντων δεν ισχύουν στην περίπτωση του προέδρου των ΗΠΑ, όμως ο Τραμπ δεσμεύεται από νόμους που αφορούν τη δωροδοκία, κανόνες για την μη αποκάλυψη πληροφοριών και άρθρα του αμερικανικού συντάγματος που απαγορεύουν σε εκλεγμένους αξιωματούχους να λαμβάνουν δώρα από ξένες κυβερνήσεις.

«Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι νόμοι που δεν ισχύουν στην περίπτωση του προέδρου, όμως ο πρόεδρος δεν είναι πάνω από τον νόμο», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέιντερ του πανεπιστημίου της Μινεσότα και πρώην σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε