Την περασμένη Πέμπτη (24.03.2016) δυο 24ωρα μετά την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάζ Καζνέβ ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές αρχές απέτρεψαν σχέδια για τρομοκρατική επίθεση και μάλιστα σχέδια που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο.
Για αυτή την επίθεση (και όχι για εκείνη της Τρίτης 22 Μαρτίου στις Βρυξέλλες ή για εκείνη στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου) έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος δυο ανδρών στο Βέλγιο και ένας Γάλλος συνελήφθη την Κυριακή (27.03.2016) στην Ολλανδία. Και οι τρεις αυτοί πιστεύεται ότι ήταν σε επαφή με τον βασικό ύποπτο για την υπόθεση Ρεντά Κρικέ.
Ο 34χρονος Κρικέ, πρώην ληστής, συνελήφθη την Πέμπτη στο παρισινό προάστιο Βουλώνη-Μπιλανκούρ. Τουφέκια, μεταξύ τους καλάσνικοφ, και εκρηκτικά βρέθηκαν σε διαμέρισμα σε άλλο προάστιο. Η έρευνα προχωρά γρήγορα και επεκτείνεται σε ευρωπαϊκές χώρες.
Την Κυριακή (27.03.2016), ο 32χρονος Γάλλος Ανίς Μπ., γεννημένος στο προάστιο Μοντρέιγ της γαλλικής πρωτεύουσας και κάτοικος στο διαμέρισμα Βαλ-ντε-Μαρν που συνορεύει με το Παρίσι συνελήφθη στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Ο Ανίς Μπ. είχε μείνει στη Συρία και πιστεύεται ότι είχε ως αποστολή από το Ισλαμικό Κράτος να διαπράξει επίθεση στη Γαλλία μαζί με τον Ρεντά Κρικέτ, σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας.
Συνελήφθη μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν την Παρασκευή οι Γάλλοι ανακριτές. Θα παραδοθεί στη Γαλλία “σύντομα” για να καταθέσει. Πυρομαχικά βρέθηκαν στο Ρότερνταμ μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (28.03.2016) η ολλανδική εισαγγελία υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία έκδοσής του έχει αρχίσει.
“Κατά τη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια, κατασχέθηκαν τηλέφωνα, κάρτες SIM, σκληροί δίσκοι, χρήματα, πυρομαχικά και ναρκωτικά”, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εισαγγελίας Βιμ ντε Μπρουν. “Δεν βρέθηκε κανένα εκρηκτικό”, πρόσθεσε, αρνούμενος να διευκρινίσει τι είδους πυρομαχικά βρέθηκαν στα σπίτια όπου διεξήχθησαν οι έρευνες, τα οποία βρίσκονται σε δύο διαφορετικούς δρόμους της συνοικίας του δυτικού Ρότερνταμ.
“Η διαδικασία έκδοσης άρχισε για το πρόσωπο που καταζητείται από τη Γαλλία. Όπως προβλέπεται, πρέπει να υπάρξει μια ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Άμστερνταμ”. Η ημερομηνία της δεν είναι ακόμη γνωστή. “Οι άλλοι τρεις ύποπτοι ανακρίνονται από τους Ολλανδούς ερευνητές”, μετά τη σύλληψή τους επίσης στο Ρότερνταμ, όπου διενεργήθηκαν αρκετές κατ’ οίκον έρευνες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι δύο άνδρες 43 και 47 ετών, αλγερινής καταγωγής.
Δύο κατηγορούμενοι στο Βέλγιο
Η έρευνα στράφηκε γρήγορα στο Βέλγιο. Δύο άνδρες, οι Αμπντεραμάν A. και Ραμπάτ Α. συνελήφθησαν την Παρασκευή στο κέντρο των Βρυξελλών, κατηγορούνται για “συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης” και προφυλακίστηκαν.
Ο γεννημένος το 1977 στην Αλγερία Αμπντεραμάν Α. σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκε κατηγορία την Κυριακή, είναι γνωστός στις υπηρεσίες αντιτρομοκρατίας. Θεωρείται “εθελοντής τζιχαντιστής”. Είχε καταδικαστεί το 2005 σε φυλάκιση επτά ετών και απαγόρευση παρουσίας στο γαλλικό έδαφος, γιατί είχε βοηθήσει δύο Τυνήσιους εξτρεμιστές να δολοφονήσουν τον διοικητή Αχμάντ Σαχ Μασούντ στο Αφγανιστάν στις 9 Σεπτεμβρίου 2001, δύο ημέρες πριν από τις αιματηρές επιθέσεις της Αλ Κάιντα στις ΗΠΑ.
Παρότι η υπόθεση αυτή είναι διαφορετική από την έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, διαπιστώθηκαν ωστόσο σχέσεις μεταξύ τους.
Ο Κρικέ είχε καταδικαστεί ερήμην τον Ιανουαρίο του 2015 στο Βέλγιο στη δίκη κυκλώματος που στρατολογούσε τζιχαντιστές για τη Συρία, της οποίας ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους δεν ήταν άλλος από τον Βέλγο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον φερόμενο ως εγκέφαλο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.
Του τζιχαντιστικού κυκλώματος ηγείτο ο Χαλίντ Ζερκανί, 41 ετών από τις Βρυξέλλες, ο “μεγαλύτερος στρατολόγος υποψηφίων για τζιχάντ” στο Βέλγιο, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές.
Ο Κρικέτ είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση ερήμην. Η έρευνα είχε αποκαλύψει τον ρόλο του ως διαχειριστή των οικονομικών του κυκλώματος Ζερκανί: ο Κρικέτ κατέβαλε μέρος της λείας του από τις ληστείες και τις κρυφές δραστηριότητες στο όνομα της μουσουλμανικής αρχής Γανίμα (καταμερισμός πολεμικών λαφύρων).
Ο Κρικέτ εξακολουθεί να τελεί υπό κράτηση στη Γαλλία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη σε περίπτωση απειλής επικείμενης επίθεσης ή για τις ανάγκες διεθνούς συνεργασίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ