Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, παρακολούθησαν τις μοναδικές εικόνες, με τον Ήλιο να κρύβεται πίσω από τη Σελήνη, δημιουργώντας ένα θέαμα που προκαλεί δέος! Η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν το γεγονός της ημέρας στον πλανήτη Γη…
Η ολική έκλειψη Ηλίου ξεκίνησε από το Μεξικό για να διασχίσει τις ΗΠΑ και να ολοκληρωθεί στον Καναδά. Όπως βλέπετε στις εικόνες του REUTERS χιλιάδες άνθρωποι φόρεσαν τα ειδικά γυαλιά και έστρεψαν το βλέμμα στον ουρανό.
Η στιγμή της έκλειψης, στη Νέα Υόρκη / REUTERS
Μαγική εικόνα από την ειδική πτήση της Delta Airlines λόγω της ημέρας / REUTERS
Ο Μεξικανός Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador σκιαγραφείται μπροστά σε μια οθόνη ενώ παρατηρεί την Ολική έκλειψη Ηλίου, στο Μαζατλάν του Μεξικού / REUTERS
Το μεξικανικό θέρετρο Μασατλάν στις ακτές του Ειρηνικού ήταν η πρώτη δημοφιλής τοποθεσία παρατήρησης του σπάνιου φαινομένου. Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, φορώντας ειδικά γυαλιά. Πολλοί περίμεναν αναπαυτικά σε ξαπλώστρες, ενώ μια ορχήστρα έπαιζε τη μουσική από την κινηματογραφική ταινία «O Πόλεμος των Άστρων». Στην κορύφωση του φαινομένου, όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επευφημίες.
Τηλεσκόπια, κάμερες ακόμα και στολές μεταμφίεσης σε… ήλιο επιστρατεύτηκαν λόγω της ημέρας, με τη NASA να μεταδίδει live τις σπάνιες εικόνες.
Ειδικά τη στιγμή που ο Ήλιος εξαφανίστηκε πίσω από τη Σελήνη και σκοτείνιασε ο ουρανός, το θέαμα ήταν καθηλωτικό.
Στις ΗΠΑ περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν οι τυχεροί, που βρέθηκαν σε περιοχές όπου η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή για κάποια λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. «Οι εκλείψεις έχουν μια ιδιαίτερη ικανότητα. Αγγίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι νιώθουν ένα είδος δέους για την ομορφιά του σύμπαντός μας», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας Μπιλ Νέλσον.
Περιμένοντας την έκλειψη στη Νέα Υόρκη / REUTERS
Η ολική έκλειψη Ηλίου ήταν ορατή σήμερα στις ΗΠΑ για πολύ μεγαλύτερο διάστημα σε σύγκριση με εκείνη του 2017. Σήμερα η μέγιστη διάρκεια έφθασε κατά τόπους τα 4 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα, ενώ πριν από επτά χρόνια ήταν 2 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.
Οι φάσεις της Ολικής Έκλειψης / REUTERS
Η ηλιακή έκλειψη ήταν ορατή σε 15 αμερικανικές πολιτείες, από το Τέξας μέχρι το Μέιν, προτού έρθει η σειρά των κατοίκων του ανατολικού Καναδά. Μικρές αγροτικές πόλεις – όπως το Αντβάνς του Μισούρι, με πληθυσμό περίπου 1.300 κατοίκων – δέχθηκαν χιλιάδες επισκέπτες.
309 άνθρωποι ντύθηκαν… ήλιοι και συγκεντρώθηκαν στους Καταρράκτες του Νιαγάρα για να δουν την έκλειψη και να μπουν στο βιβλίο Γκίνες, ως οι περισσότεροι άνθρωποι που πόζαραν μαζί ντυμένοι με αυτή τη στολή / REUTERS
Η Ολική έκλειψη Ηλίου μέσα από το Άγαλμα της Ελευθερίας / REUTERS
Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν παντού ευνοϊκές, όπως για παράδειγμα στο Τέξας, όπου επικρατούσε συννεφιά.
Οι αμερικανικές αρχές είχαν προειδοποιήσει όσους ήθελαν να θαυμάσουν το φαινόμενο ότι θα έπρεπε να φορέσουν ειδικά γυαλιά προτού στρέψουν το βλέμμα στον ουρανό, προκειμένου να αποφύγουν να προκαλέσουν βλάβη στα μάτια τους.
Οι λάτρεις των εκλείψεων ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στην Ισπανία, το 2026.