Site icon NewsIT
13:47 | 30.04.14

Ολλανδία: Απείλησε με έξοδο από την ευρωζώνη το 2012

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ - REUTERS

Newsit Newsroom

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, απείλησε το 2012 να βγάλει τη χώρα του από την Ευρωζώνη, εάν οι Βρυξέλλες προωθούσαν το σχέδιο τους για την επιβολή "μεταρρυθμιστικών συμβολαίων" στα κράτη μέλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ημερήσιας ολλανδικής εφημερίδας De Volkskrant, που επικαλείται σειρά πηγών. 

Στους Ευρωπαίους ηγέτες παρουσιάστηκαν το 2012 σχέδια προτάσεων, που υποδείκνυαν στα κράτη – μέλη δεσμεύσεων να υπογράψουν δεσμεύσεις “συμβατικής μορφής”, οι οποίες αφορούσαν στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να εφαρμόσουν για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Οι προτάσεις επεκτείνονταν πέρα από τις υφιστάμενες υποχρεώσεις, όπως τα κριτήρια του Μάαστριχτ που δεσμεύουν τις χώρες να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα χαμηλότερο από το 3% του ΑΕΠ, επιβάλλοντας εξειδικευμένη για κάθε χώρα νομοθετική ατζέντα, με την οποία θα υποχρεώνονταν να θεσπίσουν συγκεκριμένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ιδέα αυτή δεν ήταν δημοφιλής για τους ηγέτες των χωρών – μελών και δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ήταν σοκαρισμένος από το πόσο “ευρύτατα μη δημοφιλή” ήταν τα συγκεκριμένα σχέδια. Η Ολλανδία ήταν εναντίον των συμβολαίων, αλλά δεν ήταν μόνο η Ολλανδία: “Ήμουν έκπληκτος από το εύρος της αντίδρασης”, δήλωσε. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Ρούτε εξέφρασε την απειλή του σε μία συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Χάγη με τον Βαν Ρομπάι. “Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι η απειλή ήταν πραγματικά μία απειλή”, δήλωσε ο Βαν Ρομπάι, προσθέτοντας ότι κανείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης δεν απείλησε ποτέ να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. “Ήταν περισσότερο μία ισχυρή δήλωση σχετικά με τα συμβόλαια, την οποία έπρεπε πράγματι να λάβω σοβαρά υπόψη”, συνέχισε ο Βαν Ρομπάι.

Το κλίμα έναντι των Βρυξελλών στην Ολλανδία – που ήταν επί μακρόν μία χώρα με ενθουσιασμό υπέρ της Ευρώπης – ψυχράνθηκε τα τελευταία χρόνια, εν μέρει ως αποτέλεσμα του κόστους για τους Ολλανδούς φορολογούμενους από τη διάσωση των χωρών του Νότου της Ευρωζώνης.

Τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα αναμένεται να έχουν καλές αποδόσεις στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, κ. Κλάας Κνοτ, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι η τράπεζα είχε καταρτίσει έκτακτα σχέδια για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ευρωζώνης στο ζενίθ της κρίσης της το 2012.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιούνκερ: Όχι στα ευρωομόλογα – Στην Ελλάδα υπέφεραν μόνο οι φτωχοί

Λάρνακα: Ενάμισι κιλό κοκαΐνη αφόδευσε «βαποράκι» από την Ολλανδία!

Σύγκρουση 3 τραμ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 33 ανθρώπων στο Ρότερνταμ

Ολλανδία: Ερευνούν το ενδεχόμενο δολοφονίας υπουργού Υγείας

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version