Η ολλανδική κυβέρνηση έδινε σήμερα μάχη με τον χρόνο για να ετοιμάσει ένα νομοσχέδιο, προκειμένου να διατηρήσει σε ισχύ τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ύστερα από τη χθεσινή απόφαση δικαστηρίου που έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθεί το αμφιλεγόμενο μέτρο κατά του κορονοϊού, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας ένα μήνα πριν από τις κάλπες.
Το πολιτικό διακύβευμα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και οι κορυφαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι της χώρας υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι απαραίτητο για να αμβλυνθεί το τρίτο κύμα των κρουσμάτων που, όπως υποστηρίζουν, αναμένεται να επέλθει λόγω των παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.
Σύμφωνα με τη χθεσινή δικαστική απόφαση, η τωρινή αιτιολόγηση της κυβέρνησης στερείται επαρκούς νομικής βάσης, με αποτέλεσμα οι αρχές να αναγκάζονται τώρα να συντάξουν ένα νέο νομοσχέδιο και να το ψηφίσουν με γρήγορες διαδικασίες.
Ο Ρούτε έχει στόχο ο νέος νόμος να περάσει και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου πριν από την εκδίκαση της έφεσης που έχει οριστεί για την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα παραμείνει σε ισχύ ανεξάρτητα από την έκβαση της σχετικής ακροαματικής διαδικασίας.
Το μέτρο προκάλεσε αρκετές ημέρες ταραχών από διαδηλωτές κατά του lockdown όταν εισήχθη στις 23 Ιανουαρίου και έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τους αντιπάλους του Ρούτε στο Κοινοβούλιο ενόψει των εκλογών της 17ης Μαρτίου.
Το συντηρητικό κόμμα VVD του Ρούτε προηγείται στις δημοσκοπήσεις παρά τους αργούς ρυθμούς στην έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος και τις προβλέψεις από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) ότι τα νέα κρούσματα πιθανόν θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες ακόμα κι αν παραμείνει σε ισχύ το πλήρες πακέτο μέτρων του lockdown.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 09.00 μ.μ. έως τις 04.30 π.μ. εντάσσεται στα ευρύτερα μέτρα του lockdown στην Ολλανδία, που μεταξύ άλλων απαγορεύουν τις συναθροίσεις και επιτρέπουν μόνο έναν επισκέπτη σε κάθε νοικοκυριό.
Τα μέτρα έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων, που έχουν κουραστεί από το lockdown, με τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να είναι κλειστά εδώ και μήνες, αλλά η πλειονότητά τους στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ