Κόσμος

Ολλανδία προς ΕΕ: Να εξαιρεθούμε από τους κανόνες για τη μετανάστευση

Εξαίρεση από τους κανόνες για το μεταναστευτικό ζήτησε σήμερα, Τετάρτη (18.09.24) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) η δεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας, προκειμένου να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες αφίξεις.

Την είδηση έκανε γνωστή μέσω των social media η υπουργός Μετανάστευσης, Μαρζολάιν Φάμπερ. «Μόλις ενημέρωσα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θέλω εξαίρεση της Ολλανδίας για το μεταναστευτικό μέσα στο πλαίσιο της Ευρώπης. Είναι ανάγκη να αναλάβουμε και πάλι εμείς την πολιτική μας για το άσυλο», ανέφερε στο X (πρώην Twitter) η υπουργός.

Στην εξουσία από τον Ιούλιο, η κυβέρνηση με επικεφαλής το εθνικιστικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς σχεδιάζει να κηρύξει κατάσταση εθνικής κρίσης για το μεταναστευτικό, κάτι που θα της επιτρέψει να εφαρμόζει ελέγχους χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Βρυξέλλες αναμένεται να αντιδράσουν, δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας, είχαν συμφωνήσει το Δεκέμβριο 2023 σε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση με ισχύ για όλο το συνασπισμό.

«Δεν μπορείς να εξαιρεθείς από ψηφισμένη νομοθεσία στην ΕΕ, αυτό είναι γενική αρχή», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα, αναφερόμενος στη στάση της Ολλανδίας, ο εκπρόσωπος της ΕΕ Ερίκ Μαμέρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η Ολλανδία δέχθηκε το 2023 δύο αιτήσεις ασύλου ανά 1.000 κατοίκους και η αναλογία αυτή είναι ο μέσος όρος του συνασπισμού. Δέκα κράτη μέλη είχαν υψηλότερη αναλογία.

Εντούτοις, έπειτα από χρόνια δημοσιονομικών περικοπών, το μοναδικό κέντρο καταγραφής αιτούντων άσυλο στη χώρα είναι υπερπλήρες, με αποτέλεσμα κατά διαστήματα εκατοντάδες άνθρωποι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Απελπισία στα χαλάσματα μετά τον φονικό σεισμό στη Μιανμάρ - Σοκαριστικό βίντεο με μαίες που προσπαθούν να σώσουν νεογέννητα
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ελπίδα» λέει 25χρονος που προσπάθησε να σώσει τη γιαγιά του και τους θείους του από γκρεμισμένο κτήριο - Η στιγμή που γυναίκα γεννά στον δρόμο
Διασώστες στα χαλάσματα κτηρίου της Μπανγκόνγκ
Η στιγμή που τα νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στην Κίνα λόγω του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Συγκλονιστικό βίντεο
Οι κάτοικοι στη Γιουνάν της Κίνας, στα σύνορα με τη Μιανμάρ, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν εξαιτίας του σεισμού των 7,7 Ρίχτερ ξεχείλισαν το νερό της πισίνας σε ταράτσα κτιρίου
Νερά πισίνας σαρώνουν πεζούς στη Γιουνάν της Κίνας μετά τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ
«Και η Ελλάδα κινδυνεύει από σεισμούς όπως αυτός στη Μιανμάρ» λέει ο Άκης Τσελέντης
«Ακόμα και μακρινοί σεισμοί μεγέθους 7,5 έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορούν να επηρεάσουν στην Ελλάδα τα πολύ ψηλά κτίρια, μεγάλες γέφυρες, αγωγούς παροχής φυσικού αερίου και ανεμογενήτριες»
Διασώστες στα συντρίμμια κτιρίου μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ
Παραλίγο τραγωδία πάνω από την Ουάσινγκτον - Airbus κινδύνευσε να συγκρουστεί με στρατιωτικό αεροσκάφος
Η FAA σκοπεύει να ζητήσει 2.000 προσλήψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας φέτος, μετά τις ελλείψεις προσωπικού που αποκαλύφθηκαν στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της 29ης Ιανουαρίου
Ένα Aibus της Delta Airlines