Στην Ολλανδία ο κορονοϊός αλλάζει το πρόσωπο των εορτών για τα παιδιά. Εκεί, τα drive-in χρησιμοποιούνται για να δώσουν στους μικρούς Ολλανδούς την ευκαιρία να συναντηθούν, έστω και βάσει των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, με τον Άγιο Νικόλαο και τους βοηθούς του.
“Είναι μια ωραία εναλλακτική στην Ολλανδία, επομένως μπορούμε να συναντηθούμε με τα παιδιά και τα παιδιά μπορούν να έρθουν να δουν τον Sinterklaas αυτοπροσώπως”, λέει στο Reuters η Νίενκε Σπρούιτ, που υποδύεται έναν από τους βοηθούς του αγίου, σε ένα drive-in στην πόλη Άπελντουρν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεκάδες αυτοκίνητα περίμεναν στην ουρά προκειμένου τα παιδιά να τραγουδήσουν ένα τραγούδι στον Sinterklaas ή να δώσουν τις ζωγραφιές τους στους βοηθούς του, από τα παράθυρα, ως αντάλλαγμα για ένα δώρο.
Δείτε το βίντεο:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολλανδία: Άγιος Νικόλαος, ο “πνευματικός πατέρας” του Άη Βασίλη
Στην ολλανδική παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος ταξιδεύει μία φορά τον χρόνο από την Ισπανία φέρνοντας δώρα, ενώ τον συνοδεύουν δεκάδες βοηθοί του που έχουν παραδοσιακά τα πρόσωπά τους ζωγραφισμένα με μαύρη μπογιά. Μαζί, ταξιδεύουν για δύο εβδομάδες, προσφέροντας δώρα και μπισκότα, ενώ το ταξίδι τελειώνει με μια βραδιά γεμάτη από δώρα και ποιήματα την 5η Δεκεμβρίου.
Η μορφή του Αγίου Νικολάου αποτέλεσε ηγεμονική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ρωσία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Ωστόσο, ήταν οι Ολλανδοί που έχτισαν πάνω στον Άγιο τις πρώτες ιστορίες που οδήγησαν στον μύθο του Άη Βασίλη, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να περιορίσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις φέτος εντός του νοικοκυριού τους, την ώρα που πόλεις ακυρώνουν τα πάρτι που είχαν σχεδιάσει και συνήθως προσέλκυαν πολύ κόσμο.
Όμως, δεν πρόκειται για τη μοναδική αλλαγή που αντιμετωπίζει ο Sinterklaas, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι η παραδοσιακή εικόνα των βοηθών του είναι ρατσιστική. Σε εθνική δημοσκόπηση φέτος, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η εικόνα των βοηθών του πρέπει να αλλάξει, ένας αριθμός αυξημένος σε σύγκριση με λιγότερο από 30% πριν από έναν χρόνο.
Στο Άπελντουρν, οι βοηθοί είχαν βάψει μονάχα μέρος του προσώπου τους, στα μάγουλα, για να δείξουν ότι πήδηξαν μέσα από τις καμινάδες και γέμισαν με στάχτη. “Το να καλύπτουμε με μακιγιάζ ολόκληρο το πρόσωπο είναι αναχρονιστικό”, είπε η Σπρούιτ.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ