Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, τα οποία δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Conservation Biology, δείχνουν ότι έξι από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας καταπίνουν απορρίμματα που έχουν ρίξει οι άνθρωποι, ενώ και τα έξι αυτά είδη έχουν καταχωρηθεί στα ευάλωτα ή στα είδη προς εξαφάνιση.
“Για την πράσινη χελώνα, η πιθανότητα να καταπιεί απορρίμματα σχεδόν διπλασιάστηκε σε 25 χρόνια”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κάμαρ Σουίλερ, ο οποίος διηύθυνε την έρευνα αυτή που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
“Οι πράσινες χελώνες ιδιαιτέρως καταπίνουν σκουπίδια πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν”, καθώς η πιθανότητα να καταναλώσουν απορρίμματα ανήλθε από 30% το 1985 σε σχεδόν 50% το 2012.
Για να καταλήξει σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία, η ομάδα των ερευνητών στηρίχθηκε σε 37 μελέτες που δημοσιεύτηκαν μεταξύ του 1985 και του 2012 και οι οποίες παραθέτουν λεπτομερώς στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το 1900 όσον αφορά το περιεχόμενο του στομάχου χελωνών.
Οι πράσινες χελώνες μπορεί να ξεπεράσουν το ένα μέτρο, ενώ ορισμένες μπορεί να φτάσουν και το 1,50 μέτρο. Το προσδόκιμο ζωής τους είναι τα 80 χρόνια.
Τα υπολείμματα των πλαστικών σκουπιδιών που καταπίνουν κατά λάθος οι χελώνες και τα άλλα θαλάσσια είδη μπορούν να επιφέρουν τον θάνατό τους, είτε φράσσοντας το στομάχι τους, είτε τρυπώντας το έντερό τους. Τα σκουπίδια αυτά μπορεί επίσης να απελευθερώσουν τοξίνες μέσα στον οργανισμό του ζώου και να επηρεάσουν για παράδειγμα τον κύκλο αναπαραγωγής του, σύμφωνα με τον Κάμαρ Σουίλερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οκτώ θαλάσσιες χελώνες κι ένα θαλάσσιο κήτος νεκρά