Τρίτη, 30 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιος είναι ο Steven Van de Velde, ο Ολλανδός καταδικασμένος βιαστής 12χρονης του beach volley

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ποιος είναι ο Steven Van de Velde, ο Ολλανδός καταδικασμένος βιαστής 12χρονης του beach volley
Photo by Pablo Morano/BSR Agency/Getty Images

Ο Steven van de Velde είναι ίσως ο πιο αμφιλεγόμενος αθλητής που εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι σημαδεύτηκε από την αμφιλεγόμενη εμφάνιση στο γήπεδο του μπιτς βόλεϊ του βιαστή μίας 12χρονης, του Ολλανδού Steven van de Velde.

Μάλιστα ο Ολλανδός παίκτης του beach volley έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες από τους θεατές καθώς έκανε το ντεμπούτο του στους Ολυμπιακούς την Κυριακή 28.07.2024.

Ποιος είναι όμως ο Steven van de Velde και τι έκανε

Ο 29χρονος Ολλανδός παίκτης του μπιτς βόλεϊ είναι καταδικασμένος για βιασμό παιδιού. Το 2014, όταν ήταν 19 ετών, βίασε ένα 12χρονο κορίτσι από τη Βρετανία.

Γνώρισε το θύμα του στο Facebook και ταξίδεψε από το Άμστερνταμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιτέθηκε στο κορίτσι σε μια διεύθυνση στο Milton Keynes.

Στον Van de Velde επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών το 2016.

Η εφημερίδα Milton Keynes Citizen ανέφερε κατά την καταδίκη του ότι εμφανίστηκε μέσω βιντεοκλήσης στο Aylesbury Crown Court και έκλαψε όταν άκουσε ότι το θύμα του κατέληξε να αυτοτραυματιστεί και να πάρει υπερβολική δόση.

Αφού εξέτισε μέρος της ποινής του στην Αγγλία, επέστρεψε στην Ολλανδία, όπου η ποινή του προσαρμόστηκε σύμφωνα με τους ολλανδικούς νόμους.

Συνολικά εξέτισε 13 μήνες στη φυλακή στη Βρετανία και στην Ολλανδία.

Τι δήλωσαν οι Ολλανδοί αξιωματούχοι

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ολλανδίας υποστηρίζει ότι ο Van de Velde έχει επανέλθει επιτυχώς και αξίζει τη θέση του στην ομάδα.

Η ολλανδική ομοσπονδία βόλεϊ (Nevobo) δήλωσε ότι ο αθλητής «αποδεικνύεται υποδειγματικός επαγγελματίας και άνθρωπος και δεν υπάρχει κανένας λόγος να τον αμφισβητήσει κανείς από την επιστροφή του».

Πρόσθεσαν ότι είχε την «πλήρη υποστήριξή» τους και ότι αφού βγήκε από τη φυλακή αναζήτησε επαγγελματική συμβουλευτική.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) παρέπεμψε στους Ολλανδούς και επανέλαβε όσα έχουν πει οι εθνικοί αξιωματούχοι για τις επιπλέον διασφαλίσεις που υπάρχουν.

«Δεν θέλω να το δικαιολογήσω με κανέναν τρόπο, αλλά αυτό έγινε, νομίζω, πριν από 10 χρόνια και νομίζω ότι, ως γενικός κανόνας, νομίζω ότι πρέπει να επιτρέψουμε την πιθανότητα αποκατάστασης», δήλωσε ο Mark Adams στη συνέντευξη Τύπου της ΔΟΕ την ημέρα του ντεμπούτου του van de Velde.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να εμποδίσει την Ολλανδία να στείλει τον van de Velde στο Παρίσι, αφού προκρίθηκε με τον προβλεπόμενο τρόπο.

Σε δήλωση που εξέδωσε η ολλανδική ομοσπονδία βόλεϊ, ο van de Velde δήλωσε:

«Καταλαβαίνω ότι ενόψει του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο, αυτό μπορεί να προσελκύσει την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Δεν μπορώ να το αντιστρέψω, οπότε θα πρέπει να υποστώ τις συνέπειες. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου».

Τον γιούχαραν πριν τον αγώνα

Ο Van de Velde αποδοκιμάστηκε από τον κόσμο πριν από τον αγώνα με το ιταλικό ζευγάρι Alex Ranghieri και Adrian Carambula – αν και υπήρξε κάποιο χειροκρότημα για τον συμπαίκτη του Matthew Immers όταν έφτασαν.

Η Rape Crisis England & Wales δήλωσε ότι η συμμετοχή του στους αγώνες ήταν «σοκαριστική».

Σε δήλωσή της στο SkyNews, η οργάνωση The Survivors Trust ανέφερε: 

«Το γεγονός ότι ο Van de Velde επιτρέπεται να συνεχίσει την καριέρα του αφού παραδέχτηκε “το μεγαλύτερο λάθος της ζωής του” αποτελεί περαιτέρω επιβεβαίωση της σοκαριστικής ανοχής που έχουμε στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ο βιασμός ενός παιδιού ήταν σχεδιασμένος, υπολογισμένος και περιελάμβανε διεθνή ταξίδια και αναμφίβολα θα προκαλέσει στο θύμα του τραύμα για όλη του τη ζωή, αλλάζοντας ανεπανόρθωτα την πορεία της ζωής του. Ως κοινωνία πρέπει να αρχίσουμε να υιοθετούμε μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής σε αυτό το αποτρόπαιο και δαπανηρό έγκλημα» λέει και συνεχίζει:

«Η έλλειψη μεταμέλειας και ενσυναίσθησης για το θύμα του είναι ανατριχιαστική και η ανοχή των συναδέλφων του και της Ολυμπιακής Επιτροπής να τον προωθούν σε ένα νεανικό κοινό ως αθλητή που θαυμάζει κανείς και επομένως με την υπονοούμενη συμπεριφορά του είναι βαθύτατα ανησυχητική».

Ο Van de Velde δεν μίλησε στους δημοσιογράφους μετά την ήττα από την Ιταλία με τρία σετ, κάτι που αποτελεί παραβίαση της μακροχρόνιας πολιτικής της ΔΟΕ.

«Δεν είναι εδώ επειδή ήθελε να ξεκουραστεί σχετικά με αυτό και να επικεντρωθεί στο παιχνίδι», δήλωσε ο συναθλητής του Immers, ο οποίος δήλωσε ότι δεν πρόσεξε την αντίδραση του κοινού.

Δεν μένει στο Ολυμπιακό Χωριό αλλά σε κατάλυμα.

Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής ομάδας John van Vliet δήλωσε ότι η απόφαση για τη στέγαση του van de Velde ελήφθη από την εθνική ολυμπιακή επιτροπή και κοινοποιήθηκε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ερωτηθείς αν προστατεύουν έναν καταδικασμένο βιαστή παιδιών, είπε: «Προστατεύουμε έναν καταδικασμένο βιαστή παιδιών για να κάνει το άθλημά του όσο το δυνατόν καλύτερα και για ένα τουρνουά στο οποίο προκρίθηκε» είπε και συνέχισε:

«Στην περίπτωσή του, έχουμε ένα άτομο που έχει καταδικαστεί, που εξέτισε την ποινή του, που έκανε στη συνέχεια ό,τι μπορεί να κάνει για να μπορέσει να αγωνιστεί ξανά».

Πληροφορίες από Skynews

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις