Πέμπτη, 25 Ιουλ.
33oC Αθήνα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τρέμουν τη βροχή οι Γάλλοι διοργανωτές μία μέρα πριν την τελετή έναρξης

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Τρέμουν τη βροχή οι Γάλλοι διοργανωτές μία μέρα πριν την τελετή έναρξης
Reuters

Το Παρίσι είναι πανέτοιμο για το μεγαλύτερο σόου του κόσμου, τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 αρκεί να μην… βρέξει.

Με το φόβο της βροχής κατά την τελετή έναρξης ζουν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Ο λόγος δεν είναι επειδή υπάρχε κίνδυνος να σβήσει η ολυμπιακή φλόγα, όπως έγινε στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976 όταν και χρειάστηκε να επιστρατευτεί αναπτήρας, αλλά γιατί όταν βρέχει τα όμβρια ύδατα παρασύρουν λύματα στον Σηκουάνα.

Τα επίπεδα των βακτηρίων E coli στον Σηκουάνα παρακολουθούνται από τους διοργανωτές και τους επιστήμονες σε συνεχή βάση, και τις τελευταίες εβδομάδες οι μετρήσεις αυτές βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Σύμφωνα με τον Independent, ο ποταμός πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα αγώνες κολύμβησης και τριάθλου, αλλά οι έντονες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις μετρήσεις ξανά σε επικίνδυνο σημείο, όπως συνέβαινε το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Δεν είναι περίεργο που η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, ανέβαλε να κολυμπήσει, όπως είχε υποσχεθεί, για όσο περισσότερο μπορούσε. Τελικά βούτηξε στον Σηκουάνα σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες για τα μολυσμένα νερά λόγω λυμάτων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται μια δεκαετία σχεδόν από το φονικότερο τρομοκρατικό χτύπημα στην γαλλική ιστορία τις επιθέσεις στο Μπατακλάν το 2015 και άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας που άφησαν βαθιές πληγές

Επίσης, οι Αγώνες έρχονται μετά από μία περίοδο έντασης στη Γαλλία λόγω των πρόωρων εκλογών νωρίτερα αυτό το μήνα, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια στους δρόμους μετά τη νίκη-σοκ του αριστερού συνασπισμού της χώρας που εμπόδισε την ακροδεξιά να αναλάβει την εξουσία.

Διαδηλωτές εθεάθησαν να εκτοξεύουν φωτοβολίδες, να βάζουν φωτιά σε ηλεκτρονικά ποδήλατα και να συγκρούονται με την αστυνομία.

Ανησυχία υπάρχει και για τις θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς.

Το Ολυμπιακό Χωριό χτίστηκε χωρίς κλιματισμό με στόχο να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα αλλά οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν φορητά κλιματιστικά.

Ωστόσο η δυσφορία είναι μεγάλη. Ο σωστός ύπνος είναι καθοριστικός για μία καλή απόδοση με αρκετές ομάδας να αγοράζουν ή να νοικιάζουν τις δικές τους μονάδες.

Και σαν μην έφταναν αυτά, υπάρχει και ο εφιάλτης των αρουραίων

Η πόλη έχει υποβληθεί σε μαζική εκκαθάριση με τη χρήση μηχανικών παγίδων και χημικών ουσιών, καθώς και με το κλείσιμο των σημείων εξόδου από τους υπονόμους, με επικεφαλής ειδικούς εξολοθρευτές.

Κι ενώ το Παρίσι θέλει να δείξει το καλύτερό του πρόσωπο για το μεγάλο αθλητικό γεγονός, οι Αρχές έχουν κατηγορηθεί για «κοινωνική εκκαθάριση» αφού η αστυνομία διέλυσε καταυλισμούς μεταναστών νωρίτερα αυτό το μήνα και οι άστεγοι απομακρύνθηκαν συστηματικά από τους δρόμους της πρωτεύουσας.

Από τον Απρίλιο του 2023, σχεδόν 13.000 άνθρωποι – κυρίως μετανάστες, άστεγοι και εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ – έχουν απομακρυνθεί, σύμφωνα με έκθεση μιας ομάδας οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις