Κόσμος

Όμηροι της Χαμάς αποκαλύπτουν τις εμπειρίες τους και σοκάρουν: Πείνα, κακοποίηση, καταναγκαστική εργασία και βασανιστήρια

Οι Ισραηλινές αιχμάλωτες μαγείρευαν και καθάριζαν τις τουαλέτες των απαγωγέων τους υπό απάνθρωπες συνθήκες

Για πρώτη φορά μετά την επιστροφή τους στο Ισραήλ, τρεις γυναίκες που απελευθερώθηκαν από την Χαμάς στις 19 Ιανουαρίου 2025, αποκάλυψαν το μαρτύριο που έζησαν ως όμηροι στα χέρια των Παλαιστίνιων μαχητών για περίπου 15 μήνες στην Λωρίδα της Γάζας.

Ειδικότερα, η 28χρονη Έμιλι Νταμάρι, η 23χρονη Ρόμι Γκόνεν και η 31χρονη Ντορόν Στάινμπρεχερ απελευθερώθηκαν από την Χαμάς στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας.

Οι τρεις γυναίκες μίλησαν στο ισραηλινό κανάλι N12 και μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, καθ’ όλη την διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, ρίχνοντας φως στα βασανιστήρια, την σωματική και ψυχολογική κακοποίηση που υπέστησαν από τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Η Χαμάς μετέφερε τις γυναίκες ομήρους μέσα σε σήραγγες και τις κρατούσαν για μήνες σε ανθυγιεινές συνθήκες, ενώ μάλιστα τους απαγόρευε τα ντους, την ιατρική περίθαλψη και την πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ μερικές από αυτές κρατούνταν στο απόλυτο σκοτάδι για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ παράλληλα υπέφεραν από την πείνα.

Η Έμιλι Νταμάρι και η Ντορόν Στάινμπρεχερ μετά την απελευθέρωσή τους/Courtesy of Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Επίσης, η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση υποχρέωνε τις ομήρους σε καταναγκαστική εργασία, να μαγειρεύουν για τους απαγωγείς τους και να καθαρίζουν τις τουαλέτες των μαχητών της Χαμάς.

Ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Μάλιστα, δεν τους επέτρεπαν να κλαίνε ή να έχουν την οποιαδήποτε επαφή, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρή ψυχολογική κακοποίηση. Άλλοι όμηροι περνούσαν χρόνο με τα παιδιά των μαχητών της Χαμάς, παίζοντας ακόμα και μαζί τους, ενώ άλλοι έμαθαν αραβικά κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.

 

Οι γυναίκες αποκάλυψαν ότι αρχικά κρατούνταν μαζί σε κοινούς χώρους, όμως στην συνέχεια χωρίστηκαν και απομονώθηκαν, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση επιβάρυναν την σωματική και ψυχική υγεία τους.

Ωστόσο, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας εκ των ομήρων, η οποία την ημέρα των γενεθλίων, άκουσε την οικογένειά της να της εύχεται χρόνια πολλά στο ραδιόφωνο, κάτι που της ανέβασε τη διάθεση, ενώ άλλες είδαν τις διαδηλώσεις που απαιτούσαν την απελευθέρωσή τους, κάτι που είχε θετική επίδραση στην ψυχολογία τους.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι καταδίκασαν έντονα τη Χαμάς, κατηγορώντας την ισλαμιστική οργάνωση ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Τα βάσανα αυτών των γυναικών δεν πρέπει να ξεχαστούν», είπε ένας αξιωματούχος. «Κάθε μέρα που πέρασαν στην αιχμαλωσία είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα