Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικρίνει την πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη φωτογραφίζοντας την Γερμανία και εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή του προς τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα La Repubblica.
«Πιστεύω ότι τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη», δηλώνει ο αμερικανός πρόεδρος στην αποκλειστική του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα. «Ορισμένες χώρες είδαμε ότι βρέθηκαν επί σειρά ετών σε οικονομικό τέλμα, το οποίο αύξησε τις οικονομικές δυσκολίες και τους φόβους που διαπιστώνουμε (να αναφύονται) σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως στους νέους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθούν άνεργοι», πρόσθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον οποίο «οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και η συνολική πολιτική ενόραση του Ρέντσι είναι ιδιαίτερα σημαντικές».
Ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι στη συγκυρία αυτή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δίκιο να εισάγει μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης να διεκδικεί περισσότερο «χώρο για την πραγματοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης». «Σε όλη την Ευρώπη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η ίδια η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με τον υπαινιγμό ότι οι χώρες θα ήταν σε καλύτερη θέση έξω από την Ένωση», λέει ο Ομπάμα, αλλά «σε στιγμές σαν κι αυτές είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε πόσο οι χώρες μας και οι ζωές μας ευνοούνται από την ολοκλήρωση αυτή».
Η μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι «οι θετικές αυτές επιπτώσεις να μπορέσουν να γίνουν κτήμα και εμπειρία όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων, και τυχόν πολιτικά, οικονομικά ή πολιτιστικά προβλήματα, να τύχουν της σωστής αντιμετώπισης». Κάτι που σημαίνει ότι «πρέπει να απορρίψουμε μια πολιτική βασισμένη στη λογική “εμείς βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τους άλλους”, η οποία μετατρέπει τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίο τράγο».
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται στην προσφυγική κρίση, «η οποία αποτελεί ανθρωπιστική τραγωδία και ένα τεστ για την κοινή μας αίσθηση της ανθρωπιάς» και υπενθυμίζει ότι η Ιταλία συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση του φαινομένου. «Λίγες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όμως, δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους αυτό το τεράστιο βάρος», λέει ο Μπαράκ Ομπάμα στη La Repubblica και καταλήγει:
«Για τον λόγο αυτό, το ΝΑΤΟ αυτό το καλοκαίρι δέχθηκε να ενισχύσει την στήριξη που παρέχει στις ναυτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μεσόγειο. Και είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία είναι σημαντική ώστε να μοιραστεί το κόστος της κρίσης αυτής και να τύχει εγγύησης μια συντονισμένη προσέγγιση, η οποία να εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων μεταναστεύουν και μια μεταναστευτική πολιτική, ακριβώς, ανθρώπινη και οργανωμένη»