«Ο νέος Ομπάμα ξεκινά από την Ευρώπη. Η λιτότητα, από μόνη της, δεν δημιουργεί ευημερία», τιτλοφορεί το σημερινό της άρθρο, αφιερωμένο στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, η ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».
Ο δημοσιογράφος Έτορε Λιβίνι υπογραμμίζει με έμφαση τη θέση του Αμερικανού Προέδρου σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα δικαιούται μια απομείωση του χρέους, η οποία να σταθεροποιήσει την οικονομία και να θέσει τέλος στις μεγάλες δοκιμασίες που πέρασε ο λαός της».
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, «ο πραγματικός παραλήπτης του μηνύματος σχετικά με την αναποτελεσματικότητα της λιτότητας, είναι η Γερμανία».
Η “Λα Ρεπούμπλικα” προσθέτει ότι «αύριο ο Ομπάμα θα εκθέσει την ουσία του μηνύματός του στην ‘Αγγελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίοι δείχνουν απρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις πριν από τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος».
«Ο Ομπάμα θέλησε να επαινέσει τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για να ξεπεράσουν την κρίση» γράφει η εφημερίδα «Λα Στάμπα», με αναφορά και στη δήλωση του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, κατά τον οποίο «οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν αναγκαίες για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική».
Όπως υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα “Il Sole 24 Ore”, η δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με τη «ζωτική συμμαχία» της Ατλαντικής Συμμαχίας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, «αποτελεί μήνυμα προς την Ευρώπη και έμμεση προειδοποίηση στον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ», ο οποίος, κατά την προεκλογική εκστρατεία, αμφισβήτησε την αρχή της αμοιβαίας παροχής στήριξης, την οποία πρέπει να σέβονται και να εφαρμόζουν όλες οι χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ελλάδα για όσα έπραξε και πράττει για την αντιμετώπιση της δύσκολης υπόθεσης του προσφυγικού, δίνοντας έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του όλου θέματος, την οποία ανέδειξαν οι Έλληνες», γράφει η αριστερή εφημερίδα “Ιλ Μανιφέστο”. «Ο Ομπάμα, ουσιαστικά, ζητά από τους ευρωπαίους να δείξουν πολιτική συνοχή, με κοινές προθέσεις, και να εγκαταλείψουν την οδό της λιτότητας, η οποία οδηγεί μόνον σε οικονομική αποτελμάτωση και νέα δυσαρέσκεια», προσθέτει, τέλος, η Ιλ Μανιφέστο.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ