Site icon NewsIT
23:31 | 15.10.24

Ώρα μηδέν για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν – Εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών οι πιθανοί στόχοι

Ώρα μηδέν για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν – Εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών οι πιθανοί στόχοι

FILE PHOTO: Rockets fly in the sky after Iran fired a salvo of ballistic missiles, amid cross-border hostilities between Hezbollah and Israel, as seen from Tel Aviv, Israel, October 1, 2024. REUTERS/Ammar Awad/File Photo

Newsit Newsroom

Το «πράσινο φως» έδωσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ να εξαπολύσει τα αντίποινα της επίθεσης που δέχτηκε την 1η Οκτωβρίου από το Ιράν. Το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «THAAD» που παρέλαβε το Τελ Αβίβ από την Ουάσιγκτον.

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τα πολυαναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν μετά και την άφιξη του προηγμένου συστήματος «THAAD» (Terminal High Altitude Area Defense), ενός από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα των ΗΠΑ, όπως επίσης και ειδικών στρατευμάτων και εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του, στο Τελ Αβίβ.

Με την κλεψύδρα πια να αδειάζει, το μεγάλο ερώτημα είναι πότε θα χτυπήσει το Ισραήλ στο Ιράν, έπειτα και από το «ok» της Ουάσιγκτον για την επίθεση ενάντια στην Τεχεράνη.

Οι «New York Times», σε δημοσίευμά τους την Τρίτη (15.10.2024), δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους στόχους.

Όπως αναφέρουν, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία θα μπορούσε να εξαπολύσει χτυπήματα σε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στόχοι θα μπορούσαν να γίνουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως και παραγωγής πυραύλων και drones. Δεν λείπουν από τον κατάλογο των πιθανών στόχων στρατιωτικές βάσεις και σημαντικά κυβερνητικά κτίρια.

Στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στην απαίτηση του Αμερικανού προέδρου για αντίποινα που δεν θα έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, πλήττοντας σε αυτή τη φάση μόνο στρατιωτικούς στόχους, και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ΗΠΑ διέθεσαν στο Ισραήλ το «THAAD», στέλνοντας μαζί και στρατιώτες για να θέσουν το σύστημα σε λειτουργία.

REUTERS/Nathan Howard

Ήδη το τελευταίο 48ωρο έχουν καταφτάσει στο Ισραήλ, ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, εξαρτήματα του προηγμένου συστήματος αεράμυνας, ενώ θα ακολουθήσουν συνολικά άλλοι 100 στρατιώτες έως την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Λίγο αργότερα οι IDF έκαναν γνωστό ότι η Χεζμπολάχ εκτόξευσε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τον Λίβανο, τα οποία κατέπεσαν σε παραμεθόρια περιοχή του βόρειου Ισραήλ, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

«Άλλες» ΗΠΑ για τη Λωρίδα της Γάζας

Κι ενώ η Ουάσιγκτον έδωσε την «έγκρισή» της για ανταπόδοση στην επίθεση του Ιράν, έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν ζήτησαν από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει – το πολύ σε 30 ημέρες – την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει εμπάργκο όπλων.

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε σοβαρότατη ανησυχία για τη συνεχή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και, γι’ αυτό απείλησε το Τε Αβίβ με διακοπή της παροχής στρατιωτικής βοήθειας.

REUTERS/Hatem Khaled

Επιπλέον, αργά το βράδυ της Τρίτης, η αμερικανική πλευρά, μέσω ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωνε την «αντίθεσή» της στο μπαράζ βομβαρδισμών που εξαπολύει το Τελ Αβίβ στη Βηρυτό.

«Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.

Τόνισε, επίσης, ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Τέλος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε νωρίτερα την Τρίτη και στα «πυρά» του Εμανουέλ Μακρόν για τις επιδρομές στον Λίβανο, σημειώνοντας με νόημα ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ.

πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και από New York Times 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version